Jump to content

Europski sud za ljudska prava kritizirao Francusku


Mrljavac
 Dijeli

STRASBOURG, 14. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Francuska je narušila slobodu izražavanja prosvjednika kojem je izrekla kaznu zbog vrijeđanja bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja, presudio je u četvrtak Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu.

Ljevičarski aktivist Herve Eon 2008. je osuđen na novčanu kaznu od 30 eura zato što je iskočio pred automobil u kojem je bio Sarkozy, držeći u ruci transparent "Gubi se, stoko".

Europski sud za ljudska prava ocijenio je tu kaznu pretjeranom, ustvrdivši da je njome prekršena sloboda izražavanja jer je bila riječ o "satiričnoj primjedbi".

Izraz na transparentu bio je identičan onome koji je sam Sarkozy prije toga uputio jednom građaninu koji je odbio rukovati se s njime tijekom godišnjeg poljoprivrednog sajma u Francuskoj. Te su Sarkozyjeve riječi izazvale buru u medijima, u kojima su njegovi protivnici isticali da se ponio vulgarno.

Francuska, kojoj je sad na čelu predsjednik Francois Hollande, koji je na posljednjim predsjedničkim izborima pobijedio upravo Sarkozyja, može se žaliti na tu odluku višoj instanci strasbourskog suda.

 

(Hina

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija