Jump to content

Francuska podiže poreze bogatim građanima i velikim poduzećima


Mrljavac
 Dijeli

PARIZ, 4. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Nova francuska vlada najavila je u srijedu da će povećati niz poreza i time prikupiti 7,2 milijarde eura za potrebe smanjivanja proračunskog manjka.

Najavljena povećanja uključuju 2,3 milijarde eura 'težak' jednokratni porez za građane čija neto imovina premašuje 1,3 milijuna eura i 1,1 milijardu eura vrijedne izvanredne poreze za velike banke i energetska poduzeća odnosno njihove zalihe nafte.

Dodatnih 980 milijuna eura vlada namjerava prikupiti ove godine ukidanjem poreznih olakšica za prekovremene radne sate. Udvostručenje poreza na financijske transakcije, na 0,2 posto, donijet će u državnu blagajnu 170 milijuna eura.

Ostale porezne mjere u rebalansu proračuna uključuju 3-postotni porez na dividende isplaćene dioničarima.

Vlada je najavila te mjere u sklopu rebalansa proračuna za ovu godinu.

Očekuje se da će francuski parlament glatko usvojiti najavljena povećanja poreza, budući da francuski predsjednik Francois Hollande može računati na solidnu većinu zastupničkih glasova.

Hollande tvrdi da bi bogati građani trebali preuzeti dio tereta nastojanja Francuske da sreže proračunski manjak s prošlogodišnjih 5,2 posto na 4,5 posto BDP-a u ovoj godini, te na tri posto u 2013.

"U kratkoročnom roku nastojat ćemo ostvariti ciljani rezultat putem prihoda od poreza ali u ostatku mandata nastojat ćemo postići taj efekt na strani potrošnje", kazao je na konferenciji za novinstvo ministar za proračun Jerome Cahuzac, aludirajući na strategiju vlade da utre put bolnim mjerama štednje oporezivanjem bogatih.

"Smanjivanje potrošnje nalik je usporavanju tankera – zahtijeva vrijeme", dodao je naknadno.

Premijer Jean-Marc Ayrault srezao je u utorak službenu prognozu gopsodarskog rasta za ovu godinu na 0,3 posto BDP-a, s ranije prognoziranih 0,7 posto. Snizio je i prognozu za iduću godinu, s 1,75 na 1,2 posto.

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija