Jump to content

Francuska vlada priprema novi zakon za očuvanje radnih mjesta


Mrljavac

PARIZ, 8. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Nova francuska ljevičarska vlada uskoro će objaviti prijedlog zakona kojim želi spriječiti zatvaranje odnosno selidbu proizvodnje u inozemstvo ako se može naći kupac koji će je zadržati u Francuskoj, kazao je u petak nadležni ministar.

Odgovarajući nacrt zakona bit će završen u narednim tjednima, kazao je ministar industrije Arnaud Montebourg, koji je stekao reputaciju oštrog kritičara globalizacije i izborio u vladi novoimenovanu poziciju ministra za oporavak industrije.

"Prijedlog zakona uspostavit će zakonski okvir za prepuštanje profitabilnog poslovanja drugome, ako se pojavi kupac, umjesto da se zatvori odnosno da se velikim korporacijama dopusti da sele proizvodnju u zemlje s niskim troškovima rada", pojasnio je ministar za BFM TV.

Sastavljanje takvog prijedloga zakona potaknuli su problemi u dvije čeličane u istočnoj Francuskoj nakon što je rudarski div ArcelorMittal prošle godine obustavio proizvodnju u tamošnjim pogonima.

Radnici su žestoko lobirali kako bi ukazali na prijetnju trajnog zatvaranja pogona za koje su tvrdili da su održivi i vrlo efikasni, tvrdeći da Arcelor pokušava prebroditi zatišje u potražnji i izbjeći prepuštanje tvornice mogućem konkurentu.

Sindikat CGT, jedan od najvećih u Francuskoj, upozorio je vladu na prijetnju gašenja čak 45 tisuća radnih mjesta u neposrednoj budućnosti. U prvom je tromjesečju stopa nezaposlenosti u Francuskoj dosegnula 10 posto.

Vlada namjerava također povisiti troškove otpuštanja radnika kroz propisivanje viših otpremnina.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija