Jump to content

HNS: zakon o poticanju investicija za gospodarski zaokret


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 19. rujna 2012.(Hina) - Saborski Klub HNS-a pozdravio je danas skoro donošenje zakona o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja, od kojega očekuju da će biti snažan poticaj ulaganjima i jačanju konkurentnosti gospodarstva, kao i povećanju zaposlenosti.

Zastupnici HNS-a su na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru isticali kako, sukladno jednoglasnoj potpori koju je Vladin prijedlog zakona dobio na odborima za gospodarstvo i financije, očekuju da će potporu zastupnika dobiti i sutra na plenarnoj sjednici Sabora.

Srđan Gjurković naglasio je kako tim zakonom Ministarstvo gospodarstva pokazuje da prepoznaje značaj malog i srednjeg poduzetništva kao kičme gospodarstva - u malom je poduzetništvu 98 posto prihoda gospodarstva i 41 posto ukupnih investicija, a srednje poduzetništvo nosi 1,5 posto prihoda i 19,2 posto investicija.

Zbog toga se, istaknuo je, zakon u prvom redu i odnosi na ulaganja u mikropoduzetnike od 50 tisuća eura naviše, pri čemu se dobit oslobađa za 50 posto u roku 5 godina uz uvjet da se zaposle barem tri osobe.

Porezni poticaji predviđeni su čak do 100 posto - za ulaganja do milijun eura predviđaju se oslobađanja od poreza na dobit na 10 godina, od milijun do tri milijuna eura za 75 posto na 10 godina, a za više od tri milijuna 100 posto oslobađanje od poreza na dobit, uz otvaranje minimum do 15 radnih mjesta.

"Stvaraju se izuzetni uvjeti da investicijski zamah može krenuti i da poduzetnici istinski budu konkurentni", poručio je Gjurković.

Bitnim je označio i povećanje potpora za otvaranje novih radnih mjesta u tehnološkoj i inovativnoj infrastrukturi od 25 do 100 posto.

I Ivica Mandić izuzetno bitnim za smanjenje nezaposlenosti smatra zakonom predviđene poticaje za otvaranje novih radnih mjesta, za koje vjeruje da će ih poduzetnici i investitori znati iskoristiti, posebno u slavonsko-baranjskoj regiji gdje se nezaposlenost kreće oko 30 posto.

Poticajima se predviđa da u županijama gdje je nezaposlenost do 10 posto država ide s 3000 eura nepovratnih poticaja za poslodavca, od 10 do 20 posto s 6000 eura te od 20 do 30 posto s 9000 eura nepovratnih sredstava.

Zakon predviđa i pogodnosti za prvo zaposlenje - svi visokoobrazovani i srednjeobrazovani kadrovi mogu konkurirati bez prijave na evidenciju nezaposlenih, dok oni koji su već bili zaposleni moraju udovoljiti uvjetu da su barem tri mjeseca bili prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje.

Nada Turina Đurić vjeruje da će zakon pomoći i jačanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva za ulaganja, kako ona domaća, tako i strana.

Kako bi se otklonile prepreke za ulaganja na lokalnoj i regionalnoj razini, zakon, istaknula je, omogućuje Vladi da određene projekte označi projektima od posebnog državnog interesa, a predviđa i formiranje timova na lokalnoj razini koji bi pratili investicijski projekt od početka.

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija