Jump to content

HOK prihvaća fiskalne blagajne, uz poštovanje odvjetničke tajne


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 4. ožujka 2013. (Hina) - Hrvatska odvjetnička komora (HOK) povukla je s Ustavnog suda prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, po kojem se fiskalne blagajne od 1. travnja primjenjuju i na odvjetnike, doznaje se od predsjednika HOK-a Roberta Travaša.

Objasnio je kako je u razgovoru s ministarstvima pravosuđa i financija načelno dogovoreno da se kod obavljanja poreznog nadzora poštuju Zakon o odvjetništvu, odnosno odvjetnička tajna i odvjetnička tarifa.

"Bitno je da su pravosuđe i financije uvažili specifičnosti odvjetničke službe", izjavio je Travaš za Hinu.

Zbog zaštite odvjetničke tajne računi koje će odvjetnici predavati Ministarstvu financija putem fiskalne blagajne, ne bi sadržavali ime stranke kao ni vrstu usluge koju za stranku obave odvjetnici već samo identifikacijski broj odvjetnika kao poreznog obveznika i naplaćeni iznos, istaknuo je predsjednik HOK-a Travaš.

Dodao je da je HOK zatražio sastanak s Poreznom upravom o načinu primjene fiskalnih blagajna.

Prijedlog za ocjenu ustavnosti spornog zakona HOK je Ustavnom sudu RH podnio početkom siječnja, uz tumačenje da odvjetništvo nije gospodarska djelatnost nego samostalna i neovisna služba kao poseban dio pravosuđa.

Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom stupio je na snagu 1. siječnja 2013., kada se počeo primjenjivati na sve velike i srednje poduzetnike i ugostitelje, dok će se od 1. travnja primjenjivati na sve trgovce i slobodna zanimanja poput odvjetnika, stečajnih upravitelja, arhitekata, veterinara i umjetnika koji rade s gotovim novcem. Od 1. srpnja zakon će se primijenjivati i na sve ostale obveznike koji rade s gotovinom.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija