Jump to content

HR u EU: lovci od 1. srpnja slobodno s oružjem u EU


Mrljavac

ZAGREB, 27. lipnja 2013. (Hina) - Lovcima s oružanim listom i sportskim strijelcima od 1. srpnja počet će se izdavati Europska oružna propusnica s kojom će moći slobodno korisiti oružje i kretati se unutar zemalja članica Europske unije, ali će i europski lovci bez prijave moći loviti u Hrvatskoj. Za ulazak na hrvatska lovišta europski lovci će i u buduće morati imati hrvatsku lovačku iskaznicu, ali više neće plaćati 100 kuna takse i prijavljivati oružje, što im je oduzimalo dosta vremena.

Godišnja lovačka iskaznica za strance stoji 400 kuna, od čega država ubire PDV. Njome su pokriveni troškovi osiguranja u slučaju stradavanja, ali se i evidentira svaki dolazak lovaca na hrvatska lovišta.

Poput europskih lovaca i njihovih 65.000 registriranih hrvatskih kolega, koji posjeduju oko 100.000 komada lovačkog oružja, moći će od 1. srpnja pojednostavljeno odlaziti na europska lovišta. To bi moglo doprinijeti povećanju broja hrvatskih lovaca u inozemstvu, ali ipak, prema procijeni Hrvatskog lovačkog saveza, ne u značajnijoj mjeri.

Europska oružana propusnica izdavat će se osobama koje imaju oružni list radi sporta i lova ili potvrdu o prijavljenom oružju radi, nošenja i prenošenja oružja, doznaje se u MUP-u.

Lovci i sportski strijelci zahtjeve za izdavanje propusnice moći će podnositi od 1. srpnja, a neće im se naplaćivati upravna pristojba. Cijena te isprave još nije utvrđena, a u zemljama EU iznosi do 20 eura.

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija