Jump to content

HZZO plaća bolnički smještaj roditelja teško oboljele djece


Mrljavac

ZAGREB, 26. veljače 2014. (Hina) - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ubuduće će plaćati bolnički smještaj roditeljima teško oboljele djece kojoj nije neposredno ugrožen život, ali se liječe slično kao i djeca oboljela od malignih bolesti. Do sada su pravo na plaćeni smještaj imali samo roditelji djece koja se liječe od malignih bolesti. No, na temelju novoga Pravilnika o pravima, uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja, plaćanje smještaja proširuje se na roditelje djece oboljele od aplastične anemije, premalignih stanja, imunodeficijencije i drugih sličnih bolesti, rekao je ravnatelj HZZO-a Siniša Varga nakon današnje sjednice Upravnog vijeća Zavoda.

Na Popis ortopedskih i drugih pomagala HZZO-a uvrštena su nova pomagala po novoj povoljnijoj cijeni, nižoj za 10 posto. Riječ je o pomagalima kao što su oblozi na rane, pomagala za urogenitalni sustav, antidekubitalna i druga pomagala.

U cilju smanjenja listi čekanja izabrani su najpovoljniji ponuditelji za postupke hiperbarične okisgenoterapije i medicinski pomognute oplodnje izvan javnozdravstvene mreže.

Varga je ustvrdio da je nakon ulaska Hrvatske u EU smanjen interes čeških zdravstvenih ustanova za pružanjem usluga pomognute oplodnje hrvatskim građanima jer im više ne mogu naplaćivati skuplje usluge nego svojim državljanima.

Vezano uz pitanja dentalnih pomagala, djeca do 18 godina ponovno preko HZZO-a imaju prava na bijele ispune na stražnjim zubima, a povišena je i cijena materijala koje koriste zubni tehničari.

Predstavljen je i zajednički projekt HZZO-a i Ministarstva zdravlja koji će omogućiti centralizirano korištenje svih baza podataka u HZZO-u, registara i baza podataka u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) i drugih registara u zdravstvu.

Riječ je o projektu poslovnog upravljanja u zdravstvu, financiranom kreditom Svjetske banke u iznosu od 10 milijuna kuna. On će omogućiti brze analize pružatelja zdravstvenih usluga i potreba pacijenata, što je preduvjet za promjene u sustavu, moguće uštede, racionalizaciju i smanjivanje listi čekanja.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija