Jump to content

Indija: Pogubljen islamist osuđen za napad 2001.


Mrljavac

NEW DELHI, 9. veljače 2013. (Hina/AFP) - Islamistički separatist osuđen na smrt zbog sudjelovanja u krvavom napadu na parlament u New Delhiju u prosincu 2001. pogubljen je u subotu vješanjem, pošto je indijski predsjednik Pranab Mukherjee odbio njegov zahtjev za pomilovanje, doznaje se od službenog izvora.Mohamed Afzal Guru, bivši prodavač voća, pogubljen je u 7.30 sati u zatvoru u Tiharu, o okolici New Delhija, rekao je ministar unutarnjih poslova R. K. Singh za agenciju France Presse.

Guru je osuđen za sudjelovanje u planiranju napada i za skrivanje islamističkih aktivista koji su 13. prosinca 2001. napali savezni parlament u New Delhiju, pri čemu je poginulo 14 osoba, među kojima petorica napadača. Bio je član zabranjene islamističke skupine Jaish-e-Mohammed.

Ta se skupina bori protiv indijske uprave na podijeljenom području Kašmira, gdje je od početka pobune 1989. poginulo stotinjak tisuća ljudi, po podacima organizacija za ljudska prava.

Petorica naoružanih napadača ušla su 13. prosinca 2001. u parlament u New Delhiju i ubila osmoricu policajaca i vrtlara, nakon čega su i sami ubijeni u akciji sigurnosnih snaga. Napad je zamalo potaknuo rat Indije i Pakistana.

Indija tvrdi da su napadači imali potporu pakistanskih tajnih služba, zbog čega su dvije neprijateljske zemlje, koje posjeduju atomsko oružje, na osam mjeseci rasporedile oko milijun vojnika duž zajedničke granice.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija