Jump to content

Irak pogubio desetoricu zbog terorizma


Mrljavac
 Dijeli

BAGDAD/ZAGREB, 12. studenoga 2012. (Hina) - Iračke vlasti pogubile su desetoricu zatvorenika osuđenu zbog terorizma, objavilo je ministarstvo pravosuđa.

Devetorica Iračana i jedan Egipćanin pogubljeni su u nedjelju. U zadnjih je nekoliko mjeseci Irak više puta pogubio zatvorenike unatoč traženju Ujedinjenih naroda da to ne čini.

"Iračko ministarstvo pravosuđa objesilo je desetoricu zatvorenika kad je to odobrilo predsjedničko vijeće", kaže se u priopćenju.

Od studenoga 2011. u Iraku je pogubljeno više od 120 ljudi, navodi CNN. U prvih 40 dana 2012. pogubljeno je 65 osoba.

"Inzistiranje iračkih vlasti na provođenju tog strašnog niza pogubljenja, a da pritom objavljuju samo najnužnije informacije, potcrtava nejasnu i nezgodnu narav iračkoga pravosudnog sustava", rekao je u prošlomjesečnome priopćenju Joe Stork, zamjenik direktora organizacije Human Rights Watch (HRW) za Bliski istok i sjevernu Afriku.

"Umjesto da pogubljuje ljude, Irak bi se morao baviti reformom sigurnosnog i pravosudnog sustava kako bi oni štitili građane od sve većeg broja kršenja ljudskih prava", dodao je.

Stork priznaje da Irak ima legitimne sigurnosne brige, ali "zemlja neće postati sigurnija arbitrarnim pogubljivanjem zatvorenika".

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija