Jump to content

Iran: pošteđen osuđenik koji je preživio vješanje


Mrljavac

TEHERAN , 23. listopada 2013. (Hina/AFP) - Osuđenik na smrt koji je preživio izvršenje smrtne kazne vješanjem u Iranu, nakon čega se vodila polemika o njegovu pogubljenju jer su neki suci mislili da presuda nije potpuno izvršena, pošteđen je novog pogubljenja, izvijestili su mediji, pozivajući se na ministarstvo pravosuđa.

Legalnost njegova novog pogubljenja u pitanje su doveli suci i međunarodne organizacije za obranu ljudskih prava.

"Osuđenik koji je preživio izvršenje smrtne kazne vješanjem neće biti ponovno pogubljen", rekao je u utorak navečer ministar pravosuđa Mustafa Pur Mohamadi.

Ministar je objasnio da bi novo pogubljenje naškodilo ugledu zemlje.

Osuđenik, kojemu je 37 godina, a javnosti je poznat samo po imenu Alireza, obješen je prošli tjedan u zatvoru u Bojnurdu nakon što je proglašen krivim za preprodaju droge. Pošto je 12 minuta bio na vješalima, zatvorski liječnici proglasili su ga mrtvim i truplo prevezli u mrtvačnicu. No sutradan je zaposlenik mrtvačnice primijetio da čovjek umotan u mrtvački pokrov još diše.

Još prošli tjedan nekoliko sudaca i odvjetnika zatražilo je od čelnika pravosudne vlasti, ajatolaha Sadega Larijanija da se čovjeku poštedi život.

"Naš zakon ne predviđa slučaj da netko preživi 24 sata nakon vješanja. Budući da je presuda izvršena, nema razloga za ponovno izvršenje", rekao je odvjetnik Abdolsalmad Horamšahi.

I Amnesty International pozvao je Teheran da ne izvršava ponovno smrtnu kaznu nad Alirezom, istaknuvši da mogućnost ponovnog pogubljenja "samo ističe okrutnost i nehumanost smrtne kazne". Kako je navela ta organizacija, najmanje 508 ljudi pogubljeno je u zemlji od početka 2013.

 

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija