Jump to content

Javna rasprava o zakonu o poljoprivrednom zemljištu


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 1. kolovoza 2012. (Hina) - Novim zakonom o poljoprivrednom zemljištu želi se omogućiti reforma zemljišne politike, odnosno hitno staviti u funkciju što više hektara, kazala je pomoćnica ministra poljoprivrede Vesna Gantner na današnjoj javnoj raspravi o nacrtu prijedloga tog zakona.

 

Imamo gotovo milijun hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države i plan je što hitnije ga staviti u funkciju, kazala je ističući kako bi sa svojim resursima mogli proizvoditi hranu za deset milijuna ljudi.

 

Napominje i kako je sadašnje stanje u poljoprivredi vrlo loše, Hrvatska je primjerice 1989., po statističkim podacima, imala 3,2 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta, a trenutno je nešto više od milijun hektara u ARKOD-u (sustav evidencije zemljišnih parcela) poljoprivrednih površina u funkciji.

 

Stoga je izuzetno važno što više površina staviti u funkciju, kazala je.

 

Predsjednik Odbora za udruge Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Stjepan Kunovec naveo je kako se njihove glavne primjedbe odnose na gospodarski program koji bi trebao biti taj koji će biti najvrednovanija stavka u zakonu, odnosno prema njemu će se dodjeljivati koncesija na 50 godina.

 

Na taj će se način pogodovati velikim gospodarskim subjektima jer je realno za očekivati da će takav program uvijek bolje napisati veliki sustavi nego mali poljoprivrednici, kazao je.

 

Smatra da na prvo mjesto kriterija za dodjelu zemlje treba staviti dosadašnjeg posjednika, pa kvalitetni gospodarski program i najvišu ponuđenu cijenu, a ne, kako se predlaže zakonom, gospodarski program, najviša ponuđena cijena i dosadašnji posjednik.

 

Gantner je kazala kako ovaj zakon ne pogoduje ni velikima niti malima, a što se gospodarskog programa tiče on će se ocjenjivati svake godine i ukoliko ga se ne provodi ugovor o zakupu će se raskinuti.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija