Jump to content

Jelavić: niz slabosti u sustavu zaštite djece u pravosudnom postupku


Mrljavac

ZAGREB, 21. svibnja 2013. (Hina) - Iako je Hrvatska u svoje zakonodavstvo ugradila odredbe usmjerene na zaštitu prava djece, praksa i dalje pokazuje niz slabosti u funkcioniranju sustava zaštite djece u pravosudnom postupku, rečeno je danas na predstavljanju zbornika "Dijete u pravosudnom postupku". "Nedostatak stručnih djelatnika na sudovima, nedovoljna informiranost roditelja i djece, neusklađenost postupanja, nepostojanje ili nekorištenje uvjeta za ispitivanje djeteta, nedovoljno profesionalno usavršavanje sudaca i drugih stručnjaka te nedovoljna povezanost i suradnja pravosuđa i socijalne skrbi samo su neke od uočenih slabosti", istaknula je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Dodala je da sudovi mogu biti snažan alat u pozitivnom oblikovanju dječjih života, no istodobno i vrlo često i veliki izvor dodatne traume.

Zbornik "Dijete u pravosudnom postupku – primjena Europske konvencije o ostvarivanju dječjih prava" objedinjuje priopćenja sa stručnih rasprava koje su 2012. organizirane pod nazivom "Što za djecu znači Europska konvencija o ostvarivanju dječjih prava" te sa stručne rasprave pod nazivom "Zaštita djeteta svjedoka u postupcima policije te kaznenom i prekršajnom postupku".

U zborniku je na 200 stranica objavljeno 16 radova posvećenih različitim aspektima zaštite prava djeteta u pravosudnom sustavu. Autori su znanstvenici i stručnjaci sa sveučilišta, iz centara za socijalnu skrb, obiteljskih centara, policije, sudova i državnog odvjetništva te odvjetnici, psiholozi, socijalni radnici i drugi.

Prvi dio zbornika odnosi se na zaštitu djeteta koje se pojavljuje pred sudom kao žrtva ili svjedok i kojem se mora jamčiti zaštita, u skladu s međunarodnim propisima te ovisno o djetetovoj dobi i njegovim razvojnim potrebama. Drugi dio zbornika govori o pravu djeteta na izražavanje mišljenja u postupcima u kojima se odlučuje o važnim aspektima njegovog života, kao što je, primjerice, izjašnjavanje s kojim roditeljem želi živjeti kad se roditelji razvode, odnosno pravo djeteta na posebnog zastupnika u takvome postupku.

Jelavić je napomenula da je cilj zbornika otvoreno progovoriti o problemima u sustavu zaštite djeteta, uputiti na slabosti funkcioniranja pojedinih sustava i motivirati sudionike raznih sustava na međusobnu suradnju te dati prijedloge za unapređenje sustava.

Izrazila je uvjerenje da će poslužiti stručnjacima praktičarima kao vrijedan izvor informacija u njihovu radu, a odgovornima za kreiranje strategija razvoja pojedinih sustava, kao i koristan pregled uočenih problema koji se moraju riješiti kako bi se prevladao nesklad između prava koja su za djecu propisana zakonima i onoga što se provodi u praksi.

"Dva su najčešća uzroka stigmatizacije djece nakon razotkrivanja seksualnog zlostavljanja - sustav i obitelj", rekla je ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Gordana Buljan Flander, dodavši da se u zborniku naglašava upravo uloga sustava. Upozorila je da je razgovor s djetetom najosjetljivija tema te da je od ključne važnosti za oporavak od traume i njegov razvoj.

"Za nas stručnjake veoma je važno kako postupati s djetetom kako ga ne bismo dodatno stigmatizirali", ustvrdila je.

Recenzentica Marina Ajduković ustvrdila je da je zbornik aktualna, interdisciplinarna, integrativna, proaktivna i akcijski utemeljena knjiga.

"Ona objedinjuje pravnu i psihološku perspektivu, a nije puki opis praksi i zakona", dodala je.

 

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija