Jump to content

Linić: dosad 1472 zahtjeva za predstečajnom nagodbom


Mrljavac

ZAGREB, 3. siječnja 2013. (Hina) - Do 2. siječnja zaprimljeni su zahtjevi za predstečajnom nagodbom iz ukupno 1472 tvrtke koje duguju više od 20 milijardi kuna, a zapošljavaju gotovo 16.000 radnika, izvijestio je ministar financija Slavko Linić na današnjoj sjednici Vlade na kojoj je usvojena uredba o načinu kako će Vlada odlučivati o svojim potraživanjima u postupku predstečajne nagodbe. Od tih zahtjeva gotovo 200 su velike tvrtke s oko 19 milijardi kuna obveza prema vjerovnicima te s nešto više od 11.600 zaposlenih. Na manje poduzetnike odnosi se 1278 zahtjeva s dugovima od oko 1,3 milijardi kuna i oko 4.300 zaposlenih.

To pokazuje da će opseg posla biti manji nego što smo očekivali, jer smo računali da će biti preko 20.000 zahtjeva. No, to ukazuje i na činjenicu da se kod insolventnih poduzeća većinom radi o tvrtkama na kojima su se stvarali dugovi, jer su ih vlasnici napustili, selili imovinu i radnike, otvarali nove tvrtke, a ostavljali dugove, rekao je Linić.

Pred Vladom i Ministarstvom financija je ogroman posao da počiste oko 44 milijarde kuna neplaćenih računa i pritom pokušaju zaštiti vjerovnike i državu. Nastojat ćemo brisati i čistiti te obveze kroz postupke stečaja, a vjerujemo da ćemo kroz sustav proboja pravne osobnosti doći do vlasnika i krenuti na ovrhe i naplate kroz novootvorene tvrtke, istaknuo je Linić.

Tvrtkama koje su zatražile predstečajne nagodbe pokušat ćemo zajedno s ostalim vjerovnicima pomoći da nastave poslovati, pogotovo jer je tamo zaposleno gotovo 16.000 ljudi, a treba nam svaka gospodarska aktivnost, poručio je Linić.

Uredbom se predlaže podjela predstečajnih nagodbi u dvije skupine - za postupke čija vrijednost predmeta ne prelazi 10 milijuna kuna bit će nadležna Porezna uprava, koja će imati Savjetodavno vijeće koje će predlagati nagodbu ostalim vjerovnicima i odlučivati o prijedlogu dužnika.

Postupci čija vrijednost prelazi 10 milijuna kuna bit će pod Ministarstvom financija koje će također imati Savjetodavno vijeće, a u njemu predstavnike nadležnih ministarstava koji će sudjelovati u davanju prijedloga što s potraživanjima države.

To je najbrži i najjednostavniji način, kaže Linić koji priznaje da su time njegovom ministarstvu dane ogromne ovlasti, pa najavljuje da će biti "vrlo oprezni u formiranju prijedloga".

No, s Ministarstvom financija pripremile su se i banke i poslodavci, pa ćemo u iduća tri - četiri mjeseca zajednički pokušati sačuvati ta 1472 pravna subjekta, a očistiti ostale dugove, rekao je Linić.

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija