Jump to content

MSPM: djelatnost socijalne skrbi neće gubiti prava


Mrljavac

ZAGREB, 20. ožujka 2014. (Hina) - Ministarstvo socijalne politike i mladih (MSPM) priopćilo je večeras kako sklapanjem Kolektivnoga ugovora za djelatnost socijalne skrbi neće doći do gubitka prava radnika nego samo do njihovog usklađivanja na način na koji ta prava ostvaruju i državni službenici i namještenici.

"Prava iz Kolektivnog ugovora za djelatnost socijalne skrbi nisu bila usklađena s Temeljnim kolektivnim ugovorom za službenike i namještenike u javnim službama", navodi Ministarstvo i dodaje kako rezultat pregovora ministarstva i sindikata iz djelatnosti socijalne skrbi ogleda upravo u usklađivanju prava na troškove prijevoza, jubilarnih nagrada i dnevnica u djelatnosti socijalne skrbi s pravima koja se jamče Temeljnim kolektivnim ugovorom za službenike i namještenike u javnim službama.

Ministarstvo podsjeća kako su jedini izuzetak prava na uvećanje plaće s osnova radnog staža za radnike s 20 i više godina staža.

"Tijekom trajanja pregovora došlo je do promijenjenih okolnosti koje su negativno utjecale na mogućnost ispunjavanja postojećih obveza te se pojavila nužnost za preispitivanjem prava na uvećanje plaće s osnova radnog staža za 4, 8 ili 10 posto za radnike s 20 i više godina radnoga staža koji ovo pravo ostvaruju kumulativno, dakle zbrojeno s pravom na povećanje od 0,5 posto za svaku godinu radnog staža", navodi Ministarstvo i dodaje kako se ovim Kolektivnim ugovorom ukida pravo na uvećanje plaće s osnove 4, 8 ili 10 posto, ali su ugovorne strane dogovorile da će se o tom pravu otvoriti pregovori istog trenutka ako se isto pravo ugovori u drugim granskim kolektivnim ugovorima u javnim službama.

Ministarstvo je reagiralo jer su se, kako navodi, u dijelu medija pojavile netočne informacije o sadržaju parafiranog Kolektivnog ugovora za djelatnost socijalne skrbi.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija