Jump to content

Manjine u Vojvodini: Ustavni sud suspendira stečena prava manjina


Mrljavac
 Dijeli

SUBOTICA, 19. srpnja 2012. (Hina) - Nacionalna vijeća manjina u Srbiji ocijenila su u četvrtak u Novom Sadu da je Ustavni sud odlukom o suspenziji pojedinih nadležnosti Vojvodine ujedno suspendirao i dostignutu razinu ljudskih i manjinskih prava, prenijela je agencije Beta.

 

"Ustavni sud Srbije je zapravo na taj način prekršio Ustav Srbije, koji jamči da se dostignuta razina ljudskih i manjinskih prava ne može smanjivati", kazala je predsjednica Nacionalnog vijeća Slovaka Ana Tomanova-Makanova poslije sastanka Koordinacije nacionalnih vijeća u Srbiji, koji je održan u Skupštini Vojvodine.

 

Prema njezinim riječima, Ustavni sud je svojom odlukom suzio manjinska prava u područjima službene uporabe jezika i pisma, obrazovanja, ali i kulture i informiranja, odnosno praktično sva prava kojima raspolažu nacionalna vijeća manjina.

 

Predsjednik Nacionalnog vijeća Makedonaca Borče Veličkovski rekao da je Ustavni sud doveo u pitanje i funkcioniranje medija čiji su osnivači nacionalna vijeća manjina, jer je osporena i odredba da nacionalna vijeća mogu preuzeti osnivačka prava nad medijima.

 

U tom kontekstu on je dodao kako vijeća nacionalnih manjina u Vojvodini inzistiraju da u budućoj vladi Srbije bude formirano i ministarstvo za ljudska i manjinska prava, ali da na taj zahtjev još nije stigao odgovor mandatara Ivica Dačića.

 

Uz probleme s ostvarivanjem prava u području uporabe jezika, obrazovanja, kulture i informiranja, vodstvima manjina u Vojvodini je uskraćeno i redovito financiranje.

 

Predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnoga vijeća Darko Sarić Lukendić izjavio je kako ta tijela već dva mjeseca nisu dobila sredstva iz srbijanskog proračuna, što ozbiljno ugrožava njihovo funkcioniranje i započete projekte u zajednicama.

 

Ustavni sud Srbije je 11. srpnja objavio da je 20 članaka Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne Pokrajine Vojvodine, koji definiraju njezinu autonomiju, neustavno.

 

Vojvođanska vlada, regionalne stranke, nevladine organizacije i nacionalne manjine drže da se time ugrožavaju temelji autonomije Vojvodine.

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija