Jump to content

Matić: nema smanjenja braniteljskih mirovina


Mrljavac

ZAGREB, 30. travnja 2014. (Hina) - Ministar branitelja Predrag Matić poručio je danas da se braniteljske i mirovine stradalnika Domovinskog rata stečene po posebnim propisima neće smanjivati niti ukidati, suprotno nekim najavama iz oporbe. Matić je na konferenciji za novinare pojasnio da će Ministarstvo rada i mirovinskog sustava od 1. siječnja iduće godine provesti tehničku uskladbu mirovina stečenih po posebnim propisima.

Najveći broj hrvatskih branitelja i stradalnika ima stopostotnu radnu nesposobnost i mirovinu stečenu prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, što se ne mijenja niti se tu bilo što događa, istaknuo je Matić.

Imamo tzv. "podijeljene mirovine" u omjeru 20 posto iz "civilnog sektora", a 80 posto prema Zakonu prema pravima hrvatskih branitelja, te 50 posto iz "civilnog dijela" i 50 posto prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja. One se od 1. siječnja 2015. tehnički dijele i tu branitelji ponovno imaju bolju poziciju nego bilo tko drugi, ustvrdio je Matić.

Napomenuo je kako mirovine stečene prema posebnim propisima, u koje spadaju braniteljske mirovine ali i mnoge druge kategorije, ovise o stanju državnog proračuna. One će se povećavati samo i jedino onda kada to proračun bude mogao podnijeti.

Kada u tri uzastopna tromjesječja BDP bude rastao najmanje dva posto, a proračunski deficit pao ispod tri posto, vratit ćemo one iznose koji su bili do prije par mjeseci, najavio je Matić istaknuvši da svako drugo usklađivanje mirovina prema gore, a nikako prema dolje, može biti prema mogućnostima proračuna.

Što se tiče tzv. civilnog dijela, prema Zakonu o mirovinskom osiguranju braniteljima će se na 20 posto mirovine svakog 1. siječnja i 1. srpnja u sklopu usklađivanja mirovina povećati taj dio mirovine, ako one budu rasle.

Matić je napomenuo kako druge članice EU nisu imale Domovinski rat i nisu upoznate s pojmom hrvatskih branitelja i invalida Domovinskog rata, pa je bilo primjedbi da se preveliki iznos daje za te kategorije.

Zbog toga će se razdvojiti dio koji se odnosi na radničke mirovine, jer su prije Domovinskog rata mnogi branitelji i ratni invalidi, odnosno poginuli, imali radnog staža, i to će se sada tehnički riješiti, kaže Matić.

Po podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, za mirovine stečene po posebnim propisima isplaćuje se oko sedam milijardi kuna, od čega gotovo pet milijardi za braniteljske, no nakon tog tehničkog razdvajanja smanjit će se iznos za povlaštene mirovine i po posebnim propisima. Matić napominje kako takvih braniteljskih mirovina ima oko 70 tisuća.

Hrvatska je u izbornoj kampanji za Europski parlament, pa oporba u nedostatku pravih tema koristi situaciju da bi podmetanjima "zamutila vodu" među braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, rekao je Matić.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija