Jump to content

Milanović: smanjujemo plaće državnih dužnosnika, mirovine se ne diraju


Mrljavac

ZAGREB, 20. veljače 2014.(Hina) - Premijer Zoran Milanović najavio je danas da će Vlada rebalansom proračuna smanjiti plaće državnih dužnosnika, pa tako i ministara u Vladi, no neće se dirati mirovine. "Mi živimo svi ovdje (u Vladi) od plaća koje su više od prosjeka. To ćemo smanjiti rebalansom proračuna. Ali nećemo podleći najnižem populizmu", rekao je Milanović dodavši da Vlada to radi zato što država nema novca.

Moramo se odrediti, što nam je bitno, što je najbitnije, što je sveto te se ne dira, kaže premijer.

"U ovom trenutku odlučili smo se da mirovine koje su mizerne i male ne diramo. Nećemo dovoditi u pitanje njihov iznos ni indeksaciju", rekao je.

I tu postoji, nastavio je, prostor za uštede, a bilo je i takvih prijedloga no oni, naglasio je, nisu došli iz Vlade već "izvana".

"Da pitate ljude koji nam dijele savjete to bi se sve riješilo rezovima u roku dva sata, ali to sve ima svoju cijenu - ne političku nego socijalnu i emocionalnu", rekao je. Država će, poručio je, štiti one koji su najslabiji i koji si ne mogu pomoći.

"To su danas i umirovljenici i ljudi koji žive u Čičkoj Poljani i selima u u Lonjskom polju, oko retencija, odvodnih kanala", istaknuo je.

U svom uvodnom obraćanju premijer se osvrnuo i na poplave koje su ugrozile stanovništvo, te rekao kako treba, nakon što sve prođe i slegnu se emocije, vidjeti kako pomoći poplavljenim područjima, ali i državi, kako se to ne bi ponavljalo.

Istaknuo je da država ne može financirati sve, jer je u nekim slučajevima priroda jača.

Naglašava pritom da Vlada putem Hrvatskih voda ulaže milijune kuna u sustav zaštite od poplava, ali ne može svakoga i sve zaštititi.

Poplave nisu šala i događat će se opet, a to je problem koji imaju i najbogatije države svijeta. "Postoji granica u prirodi kada se ne možete efikasno suprotstaviti, koliko god ulagali u sustave zaštite", rekao je.

Stoga se, kaže, postavlja racionalano pitanje koliko i gdje ulagati, jer ne možemo sve zaštiti.

"Je li pametnije osigurati imovinu i ljude evakuirati ili potpuno premjestiti s nekih mjesta gdje se problem stalno ponavlja ili stvarati katkad i nerealnu tenziju da ćemo ulaganjem u nasipe zaštititi veliku površinu na kojoj živi mali broj ljudi", rekao je Milanović uz zaključak kako će se odluka o tome morati donijeti trezveno, bez emocija.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija