Jump to content

Miljenić: RH do kraja godine ispunjava zadaće iz pravosuđa


Mrljavac
 Dijeli

LUXEMBOURG, 26. listopada 2012. (Hina) - Hrvatska će do kraja ove godine ispuniti zadaće iz područja pravosuđa, koje je Europska komisija spomenula u svom izvješću o monitoringu, izjavio je u petak hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Ministar Miljenić je u Luxembourgu sudjelovao kao promatrač na sastanku ministara pravosuđa zemalja članica EU-a, a sa povjernickom Europske komisije za pravosuđe imao je bilateralni sastanak.

"Od dviju točaka iz izvješća o monitoringu, koja se odnose na pravosuđe, jednu smo već gotovo proveli - novi propisi vezani uz ovrhu stupili su na snagu 15. listopada i na nama je da pratimo njihovu primjenu i eventualno poduzmemo neke mjere ako se ukaže potreba. Kod druge točke, zaostalih sudskih predmeta, riječ je o promjeni čitavog niza zakona - zakona o parničnom postupku, zakona o sudovima, prekršajnom zakonu, zakonu o zemljišnim knjigama - svi oni će biti u saborskoj proceduri do kraja ove godine ili najkasnije do početka sljedeće", rekao je Miljenić.

Od deset zadaća koje je Komisija istaknula u svom izvješću o monitoringu, dvije se odnose na pravosuđe - provedba kratkoročnih mjera razrađenih u rujnu 2012. za jačanje učinkovitosti pravosuđa i smanjivanje broja zaostalih sudskih predmeta i prihvaćanje zakona kako bi se osigurala provedba sudskih odluka i smanjenje broja neprovedenih odluka

Na sastanku Vijeća za pravosuđe raspravljalo se o nizu tema, među ostalima, o oduzimanju imovinske koristi stečene kaznenim djelom.

"Sa zadovoljstvom mogu reći da Hrvatska već dobrim dijelom provodi ono što se sada predlaže na razini Europske unije. U ovoj godini u Hrvatskoj je oduzeti deseta milijuna imovinske koristi stečene kaznenim djelima", rekao je ministar Miljenić.

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija