Jump to content

Miljenić upoznao Fuelea sa stukturnim promjenama u pravosuđu


Mrljavac

BRUXELLES, 25. rujna 2012.(Hina) - Hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić sastao se u utorak u Bruxellesu s povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom i upoznao ga sa strukturnim promjenama koje u pravosuđu provodi Hrvatska kako bi u prvom redu skratila trajanje sudskih postupaka.

 

"Upoznali smo povjerenika sa strukturnim promjenama na kojima radimo. Nas muči to što nam sudski postupci predugo traju i danas smo govorili o nizu zakona i zakonskih izmjena i mjera koje poduzimamo kako bi se ti postupci skratili", rekao je novinarima Miljenić nakon sastanka.

 

Ministarstvo pravosuđa priprema niz strukturnih promjena koje bi moglo znatno utjecati na duljinu postupka poput zakona o parničnom postupku, prekršajnom zakonu, sustavu ovrhe itd. Ministar je najavio da će neki od tih zakona vrlo brzo biti predočeni, a neki do kraja godine.

 

Ministar Miljenić je rekao kako očekuje pozitivno izviješće o sveoubuhvatnom monitoringu, jer "imamo rezultate koji su dobri, a one stvari kojima nismo zadovoljni ni mi niti naši građani, na njima radimo i radit ćemo ubuduće".

 

Područje pravosuđa jedno je od triju područja koje Komisija pozorno prati u sklopu pretpristupnog monitoringa. Druga dva područja pokrivena su pregovoračkim poglavljima 8 Tržišno natjecanje i 24 Pravda, sloboda i sigurnost.

 

Pretpristupni monitoring je uveden kako bi se osiguralo da zemlja uđe u EU-u potpuno spremna, bez potrebe da se nad njom provodi nadzor i nakon što postane članica. Za tri najteža i najvažnija poglavlja Komisija objavljuje izvješće svakih šest mjeseci, a 10. listopada ove godine objavit će sveobuhvatno izvješće o monitoringu, kojim će biti pokrivena sva poglavlja.

 

U travnju sljedeće godine očekuje se zadnje izviješće o tri poglavlja koja se posebno prate.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija