Jump to content

Miljenić: zatvorski sustav neće u privatizaciju


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 24. travnja 2013.(Hina) - Izmjene Zakona o izvršavanju kazne zatvora nisu uvod u privatizaciju zatvorskog sustava niti će te privatizacije biti, rekao je danas u Saboru ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Miljenić je to rekao odgovarajući na izlaganje Bore Grubišića (HDSSB) koji je kazao kako je cilj predloženih zakonskih izmjena smanjiti prenapučenost zavora.

"Vidjet ćemo u skoroj budućnosti hoće li do toga doći, iako bi možda bilo dobro, kako je rekao ministar financija ili gospodarstva, da će se u neko buduće vrijeme zatvori graditi u javno-privatnom partnerstvu pa će netko imati interese da posluje i u toj sferi", rekao je Grubišić.

Upozorio je i na neujednačenu sudsku praksu u postupcima za koruptivna kaznena djela, ocijenivši da bi zbog učestalosti takvih djela "gramatičari trebali razmisliti o uvođenju novog padeža - koruptiva".

"Pitam se je li jednaka primjena zakona za sve. Netko za 20 tisuća kuna koruptivnog djela dobije i po dvije godine bezuvjetnog zatvora, a vidimo slučajeve do pola milijuna kuna s par mjeseci rada za opće dobro i 'vrati koko što si pozobala' i to je sve", upozorio je Grubišić, apelirajući na sudce da zakon jednako primjenjuju na sve, bez obzira na vještinu odvjetnika.

Miljenić mu je odgovorio da u zatvorskom sustavu ima problema, da su oni financijske naravi, ali da svi u sustavu ulažu maksimalan trud i da je "sve pod kontrolom".

Naveo je da je izmjenama paketa zakona broj zatvorenika s 5000 smanjen na 4800. "Po tome smo u jednom dobrom europskom prosjeku zemalja kojima trebamo težiti, s nešto više od 100 zatvorenika na 100 tisuća stanovnika, što dokazuje da je kaznena politika dobra i dobro izbalansirana", rekao je Miljenić

Predložene izmjene podržao je i Klub HDZ-a, no Ana Lovrin upozorila je da je riječ o 13. izmjeni istog zakona, da je promijenjeno više od polovice odredbi te da bi trebalo razmisliti o novom cjelovitom zakonu.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija