Jump to content

Mrsić: dodatak na plaće učiteljima i nastavnicima od 3, 5, 7 i 9 posto kroz koeficijente


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 12. prosinca 2012. (Hina) - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je danas da će učiteljima i nastavnicima biti vraćen dodatak na plaće od 3, 5, 7 i 9 posto kroz granske kolektivne ugovore (GKU) za osnovne i srednje škole, ali više ne kao dodatak već kroz koeficijente. Vlada je ljetos tijekom pregovora o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe ukinula dodatak od 3, 5, 7 i 9 posto jer je otkriveno da je uredba kojom se taj dodatak regulirao odavno istekla, a Mrsić je u izjavi novinarima priznao kako je uredba služila "kao mrkva i batina tijekom pregovora".

Shvaćajući položaj prosvjetnih radnika i njihove plaće, ne želimo da taj dodatak bude ni mrkva niti batina, pa ćemo početkom slijedeće godine kroz GKU-e realizirati da se 3, 5, 7 i 9 posto vrati u drugom obliku, vjerojatno kroz povećanje koeficijenata, rekao je Mrsić nakon potpisivanja TKU-a sa dijelom sindikata javnih službi.

Taj dodatak na godišnjoj razini iznosi oko 170 milijuna kuna, a povećanje koeficijenata vjerojatno će se odnositi na cijeli sustav, ne samo na određene skupine zaposlenih, najavio je Mrsić.

Dodao je kao su prosvjetni sindikati, koji su odbili potpisati novi TKU, znali za vraćanje dodataka od 3, 5, 7 i 9 posto, jer im je to tijekom pregovora više puta najavljeno. To je samo pitanje povjerenja - mi smo njima vjerovali, ali neki sindikati očito nisu nama vjerovali, kazao je Mrsić napomenuvši kako će Vlada izvršiti svoja obećanja.

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija