Jump to content

Mrsić: novi zakon o zaštiti na radu smanjit će ozljeđivanje


Mrljavac
 Dijeli

OSIJEK, 25. ožujka 2013.(Hina) - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je danas u Osijeku kako je svrha donošenja novog zakona o zaštiti na radu do 2016. godine smanjiti broj ozljeda na radu za pet posto, broj profesionalnih bolesti za 10 posto te za 10 posto smanjiti broj radnika koji se zbog bolesti upućuju u invalidsku mirovinu.

Govoreći na stručnom skupu "Konzultacije o procjeni učinka Zakona o zaštiti na radu" Mrsić je istaknuo da je zakon iz 1996. godine star, a prati ga 50 pravilnika od kojih su neki iz 1954. godine, tako da ga očito treba mijenjati.

Također je rekao kako je od 1997. do 2011. bilo više od 317.000 ozljeda na radu, a od 1997. do 2010. zabilježeno je 2112 slučajeva profesionalnih bolesti, poginula su 734 radnika, a izgubljeno je više od 13,1 milijun radnih dana zbog bolovanja.

Ocijenio je kako novi zakon, koji je u izradi, primarno teži prevenciji, a ne nužno kažnjavanju, zbog uočenih nepravilnosti te da doprinos za zaštitu na radu treba ići na teret poslodavca, a ne radnika i biti vezan uz osiguravajuće kuće.

Mrsić je rekao kako će se dosadašnji nedostatak koordinacije i administrativnih kapaciteta nastojati riješiti dogovorom s Državnim inspektoratom na temelju kojeg bi inspektori rada i zaštite na radu imali ovlasti provjeriti oba područja.

Također je rekao kako se u novome zakonu predlaže da se kao ozljede na radu priznaju i slučajevi koji su se dogodili pri odlasku na radno mjesto ili pri povratku s njega te da se donošenje novog zakona očekuje na sjednici sabora na jesen.

Dodao je da će se, uz taj zakon, donijeti i zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju invalida, kojim se, kako je rekao, želi potaknuti kvotno zapošljavanje osoba s invaliditetom tako da na određeni broj radnika bude obvezno zaposliti jednu invalidnu osobu.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija