Jump to content

Mrsić: radničke mirovine usklađivat će se po povoljnijoj formuli


Mrljavac

ZAGREB, 13. rujna 2013. (Hina) - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić poručio je danas da će se radničke mirovine nastaviti usklađivati i iduće godine, a on se zalaže da to bude prema formuli 70:30, u kojoj je jedan parametar porast plaća, a drugi porast troškova života. Riječ je o rotirajućoj formuli, a 70 posto će se odnositi na povoljniji parametar, ovisno jesu li u proteklom razdoblju više rasli troškovi života ili plaće, izjavio je Mrsić novinarima uoči okruglog stola o radnom zakonodavstvu i gospodarstvu, održanom danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Povlaštene mirovine, koje se 100 posto financiraju iz proračuna, trebale bi slijediti sudbinu proračuna. "Kada imamo novaca one će se usklađivati, a kada novca u proračunu nema, strpit ćemo se za tu godinu", rekao je ministar.

Dodao je i kako su već učinjeni pomaci u vezi povlaštenih mirovina, a sada se ide i na reviziju invalidskih mirovina kako lažni invalidi ne bi više uživali povlastice.

Mrsić ističe i potrebu stabilizacije cijelog mirovinskog sustava jer će, u suprotnom, radnici koji budu odlazili u mirovinu od 2027., dobivati svega između 20 i 30 posto prosječne plaće. Cilj nam je dugoročno održati isplatu mirovina iz 1. i 2. stupa, i da one budu između 60 i 70 posto plaće, poručio je.

Dolazi u obzir i povećanje izdvajanja u 2. mirovinski stup, ali tek kada se hrvatsko gospodarstvo oporavi, za što je potrebno da bude zaposleno ber dva milijuna radnika Hrvatskoj.

Pojasnio je da će izdvajanja za 1. stup ostati ista, a za 2. stup će se povećati, ali ne na uštrb neto plaća radnika, niti na uštrb 1. stupa, već vjerojatno preraspodjelom nekih doprinosa. No, to će se dogoditi tek kada BDP izvjesno razdoblje bude uzastopno rastao iznad dva posto.

Na okruglom stolu, kojemu je tema bila aktualna izmjena radnog zakonodavstva, predsjednik HGK-a Nadan Vidošević kao temeljni izazov istaknuo je djelomično pretvaranje umirovljenika i nezaposlenih u radno aktivno stanovništvo.

"Trećina stanovnika su nam umirovljenici ili nezaposleni, a sve to ulazi u kalkulaciju hrvatskog proizvoda", rekao je i dodao da ne postoji mehanizam koji bi u takvim odnosima povećao našu konkurentnost.

S tim u vezi istaknuo je i da se Hrvatska mora otvoriti useljavanju i novom stanovništvu, što je matematički jedina racionalna projekcija samoodrživosti.

Upitan za najavu usklađenja povlaštenih mirovina, koja bi ovisila o proračunu, rekao je da je to u prvom redu političko pitanje, ali i da to ne predstavlja nešto bitno u financiranju javnih rashoda. To je više politička poruka neke opće solidarnosti prema onima koji su u lošijem položaju, smatra Vidošević.

Predstavnici Ministarstva rada prezentirali su izmjene u radnom zakonodavstvu, za koja kažu da će omogućiti lakša restrukturiranja poduzeća, ali i zaštitu radnika te novi sustav otpremnina.

Sindikati ih, međutim, smatraju nepotrebnim, te tvrde da sadašnji ZOR pruža rješenja svih trenutnih problema na tržištu rada.

"Procjena učinaka koju je napravilo Ministarstvo ničim nas nije uvjerilo, dapače, mislimo da današnje radno zakonodavstvo ima sve mehanizme da bi konkurentnost gospodarstva bila na visini", rekao je sindikalac Damir Jakuš.

Vezano uz mirovinsku reformu, dao je potporu najavama da će radnik s potpunim radnim stažem (41 godina) moći ići u mirovinu bez penalizacije, bez obzira na dob.

"Podržat ćemo i prijedlog da ne budu penalizirani radnici koji moraju ići u prijevremenu mirovinu bez svoje želje", rekao je Jakuš.

Ocijenio je izjavu ministra financija Slavka Linića o ukidanju povlaštenih mirovina "vrlo nespretnom i neutemeljenom", jer najveći broj tih ljudi su radnici koji su svojim radom i zdravljem zaslužili te mirovine poput rudara, policajaca, radnika u čeličanama i ljevaonicama.

Prvo treba razdvojiti kategorije onih koji se stvarno povlašteni zbog političkih razloga od onih koji su radili u teškim uvjetima, poručio je Jakuš.

 

(Hina) x


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija