Jump to content

New York podiže dobni prag za kupnju cigareta


Mrljavac
 Dijeli

NEW YORK, 23. travnja 2013. (Hina) - Dobni prag za kupnju cigareta u gradu New Yorku porast će s 18 na 21 godinu, prema prijedlogu koji su dužnosnici objavili u ponedjeljak, što će biti najstroža dobna odredba o kupnji cigareta u Sjedinjenim Državama, piše u utorak New York Times.

Bude li prijedlog usvojen, dobni prag za kupnju cigareta bit će jednak onome za kupnju alkohola, ali mlađima od 21 godine neće se zabraniti posjedovanje cigareta ili pušenje.

Radi se o najnovijem u nizu napora da se suzbije pušenje u New Yorku otkako je gradonačenik Michael Bloomberg 2006. preuzeo tu dužnost. Bloomberg je već zabranio pušenje u restoranima i barovima i nedavno zabranu proširio na parkove, trgove, plaže i ostala javna mjesta.

Prijedlog, koji su obznanili pročelnik njujorškog odjela za zdravstvo dr. Thomas A. Farley i glasnogovornica gradskog vijeća Christine C. Quinn, izazvao je dosta nezadovoljstva među Njujorčanima i izazvao debatu o pravima i odgovornostima mladih ljudi. S 18 godina stanovnici New Yorka dovoljno su zreli da pođu u rat, da voze ili da glasuju, ali sada im se, kažu protivnici zakona, njime uskraćuje zrelost da sami procijene rizike od pušenja.

Dr. Farley kaže da ljudi s eksperimentalnog pušenja na redovno tipično prelaze u dobi od 20 godina i da grad ovom zabranom želi smanjiti vjerojatnost da oni postanu doživotni ovisnici o nikotinu.

Po prijedlogu, taj će zakon moći prekršiti samo prodavač cigareta. Kazne za prodaju cigareta maloljetnicima ostat će iste kao i dosad, ali neće se izricati kupcima ili njihovim roditeljima.

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija