Jump to content

Nova pravila u borbi protiv utaje poreza od 1. siječnja


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB/BRUXELLES, 17. prosinca 2012. (Hina) - Nova europska pravila koja će ojačati sposobnost zemalja članica EU-a da prikupe poreze stupit će na snagu 1. siječnja 2013., najavljeno je iz Bruxellesa.

Direktiva o administrativnoj suradnji u području poreza postavlja temelje za snažniju suradnju i bolju razmjenu informacija među poreznim tijelima u EU-u, kaže EK. Jedan od ključnih aspekata direktive je da se njome staje na kraj bankovnoj tajni: jedna zemlja članica ne može odbiti pružiti informaciju drugoj samo zbog toga što je informacija u posjedu financijske institucije.

 

"Nova pravila uvest će veću transparentnost, bolju razmjenu informacija i užu suradnju što su temeljni načini borbe protiv utaje poreza", kazao je povjerenik za poreze Algirdas Šemeta.

Direktiva uvodi praktične i učinkovite mjere za poboljšanje administrativne suradnje u poreznim pitanjima, te postavlja zajedničke procedure koje će ubrzati prijenos podataka među nacionalnim vlastima.

Porezne vlasti mogu čak i sudjelovati u upravnoj istrazi u drugoj zemlji članci.

Direktiva ima vrlo širok opseg i pokriva sve poreze osim onih koji su već pokriveni nekom drugom europskom regulativom (primjerice PDV ili trošarine).

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija