Jump to content

Novi Kazneni zakon: usmrćivanje životinja kazneno djelo


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 4. siječnja 2013. (Hina) - Udruga "Prijatelji životinja" pozdravila je danas odredbe novog Kaznenog zakona koji je stupio na snagu s prvim danom ove godine a po kojima usmrćivanje životinja postaje kazneno djelo. "Novi Kazneni zakon donosi značajne promjene propisujući strože kazne za ubijanje i mučenje životinja. Važna novost je da je Ministarstvo pravosuđa prihvatilo prijedlog udruge Prijatelji životinja da se Zakonom ne sankcionira samo teško mučenje životinja, kao što je bilo u tadašnjem Zakonu, već i njihovo usmrćivanje", ističe udruga Prijatelji životinja u priopćenju.

 

Naglašava kako su česte situacije u kojima su životinje ubijene na mučan i bolan način, a da prethodno nisu bile teško zlostavljane niti se je netko na njima iživljavao, zbog čega je takve slučajeve bilo teško sankcionirati temeljem Kaznenog zakona.

Primjer su slučajevi bacanja psa kroz prozor s četvrtog kata, vješanja pasa, ubijanja pasa lutalica u veterinarskim stanicama koje nemaju registriranu djelatnost za obavljanje poslova skloništa i sl. Nova odredba, prema kojoj se kažnjava i onaj 'tko usmrti životinju bez opravdanog razloga', uklonila je nedorečenost dosadašnje odredbe iz koje se posredno iščitavalo da je dopušteno ubiti životinju zbog vlastita iživljavanja ako prije smrti nije bila mučena, navodi udruga.

Ističe kako je novost i odredba da se zlostavljana životinja, koja preživi zlostavljanje, oduzima zlostavljaču te smatraju kako je time učinjen velik pozitivan korak u zaštiti životinja jer se dosad, zbog nepostojanja zakonske regulative, zlostavljana životinja, nakon oporavka od ozljeda i pružene veterinarske pomoći, vraćala zlostavljaču. Navode i kako su udruge za zaštitu životinja ulagale goleme napore kako bi, zbog nepostojanja jasnih zakonskih propisa, pokušale spasiti životinje od daljnjeg zlostavljanja.

"Novi Kazneni zakon ukinuo je mogućnost da se za ubijanje ili mučenje životinja propisuje novčana kazna, kao što je to bilo u starom Zakonu, već umjesto dosadašnje kazne do šest mjeseci zatvora, člankom 205. propisuje da 'Tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.'

Kazna za mučenje (i ubijanje) životinja iz koristoljublja povećana je s kazne zatvora do jedne godine na kaznu zatvora do dvije godine, dok je kazna zatvora do tri mjeseca za onog tko 'iz nehaja uskratom hrane ili vode ili na drugi način izloži životinju tegobnom stanju kroz dulje vrijeme' povećana na kaznu zatvora do šest mjeseci", navodi udruga Prijatelji životinja.

Smatra kako potpuno ukidanje mogućnosti izricanja novčane kazne za mučenje i ubijanje životinja upućuje da je hrvatsko zakonodavstvo prepoznalo zlostavljanje i ubijanje životinja kao težak prijestup koji zahtijeva stroge zatvorske kazne, a sukladno razvijenoj društvenoj svijesti o važnosti etičkog postupanja prema životinjama i nužnosti sankcioniranja njihova zlostavljanja i ubijanja.

Zaključuje da nove odredbe Kaznenog zakona omogućavaju puno učinkovitiju zaštitu životinja i sankcioniranje zlostavljača, a može se očekivati da će izricanje zatvorskih kazni utjecati i preventivno na smanjenje broja slučajeva iživljavanja nad životinjama.

Udruga Prijatelji životinja podsjeća kako je najnoviji stravičan slučaj u kojem su zasad nepoznati počinitelji stavili psu petardu u usta, a zbog težine ozljeda veterinar ga je morao uspavati, aktualizira stalno prisutan problem iživljavanja nad životinjama.

 

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija