Jump to content

Odvjetnica Birimiša nepravomoćno oslobođena


Mrljavac

SPLIT, 12. srpnja 2012. (Hina) - Županijski sud u Splitu danas je svake krivnje nepravomoćno oslobodio dubrovačku odvjetnicu Anu Birimišu, bivšu partnericu korčulanskog narkodilera Jakše Cvitanovića Cvika koju se optužnicom Županijskoga državnog odvjetništva teretilo za sudjelovanje u preprodaji heroina te pranje novca.

Glavna USKOK-ova svjedokinja pokajnica Želita Tomić bila je nevjerodostojan svjedok jer splitski sud nije prihvatio njezino svjedočenje da joj je Cvik, dok je Ana Birimiša bila u automobilu, dao paketić droge. Sud je utvrdio kako je automobil koji je Želita Tomić opisala kupljen godinu dana poslije toga navodnog događaja, a na raspravi prošle godine dvoje odvjetnika iz Dubrovnika posvjedočilo je da Želita Tomić u jesen 2006. nije poznavala Birimišu jer je u to doba jednom prilikom nije prepoznala u bolnici. Također je pogriješila datume i godine koji se vezuju uz primopredaju droge.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Zorana Matulovića presudilo je također i kako Ana Birimiša nije "prala" novac.

"Radilo se o klasičnoj kupnji bez ikakvog intelektualnog napora kako bi se prikrilo porijeklo novca. Osobni automobil BMW kupljen je na lizing, a Birimiša kuću otplaćuje kreditom u 'švicarcima'. Nema nikakve logike da bi se tako prao novac", rekao je sudac Matulović u obrazloženju nepravomoćne presude.

U listopadu 2010. sudski predmet u kojem je Ana Birimiša bila optužena da je od 2003. do 2006. godine pomagala Jakši Cvitanoviću Cviku i njegovoj skupini u preprodaji heroina na Korčuli te da je "oprala" sedam milijuna kuna zarađenih od toga izdvojen je od predmeta u kojem se sudilo Cvitanoviću i njegovoj skupini. Jakša Cvitanović - zbog dilanja droge u udruženoj skupini - pravomoćno je osuđen na osam godina i tri mjeseca zatvora, a po odluci Vrhovnoga suda ponovno će mu se suditi za pranje novca.

Birimiša je u splitskom pritvoru početkom 2007. provela 15 dana.

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija