Jump to content

Okrugli stol o spolnom odgoju u školama - da ili ne


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 16. siječnja 2013. (Hina) - Okrugli stol o uvođenju spolnog odgoja u škole, kao dijela kurikuluma zdravstvenog odgoja, izazvao je danas burne reakcije publike u Novinarskom domu, a njegovi su sudionici, iako su izrazili suprotstavljena gledišta, suglasni da je o toj temi nužno razgovarati kako bi se pronašlo najbolje rješenje. Sociolog i jedan od autora kurikuluma, Aleksandar Štulhofer drži da bi u osnovnim školama trebalo omogućiti roditeljima odluku žele li da njihova djeca slušaju predloženi program, dok u srednjim školama to izjašnjavanje ne bi dopustio. Upozorio je da su djeca od najranije dobi žrtve seksualnog zlostavljanja i da ga trebaju znati i moći prepoznati. Odbacio je tvrdnje da se djeci i roditeljima nameće određeni svjetonazor, navevši da će učenici u školskoj godini imati samo tri sata spolnog odgoja, a vjeronauka 50 sati.

Želimo postići da mladi ne ulaze prerano u seksualne odnose, a kada uđu da vode računa o svom i zdravlju svog partnera, istaknuo je.

Predstavnica roditelja i dopredsjednica Udruge Grozd Željka Markić zatražila je suspenziju spornog četvrtog modula zdravstvenog odgoja jer se, kako je rekla, temelji na niz neznanstvenih teza, a prilikom njegova donošenja zaobiđena je demokratska procedura i prekršen Ustav.

Upitala je zašto se iz literature ne makne dio koji je i za stručnjake sporan i zašto se nameće određeni svjetonazor, navevši da je program koji je predložio Grozd podržalo gotovo 90 posto roditelja, ali nije prihvaćen. Stoga traži da se roditeljima, do donošenja novog, prihvatljivog kurikuluma, dade mogućnost izbora programa.

Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović pojasnio je da je zdravstveni odgoj dvije godine eksperimentalan i da su moguće izmjene te dodao da postoje mnoge udruge civilnog društva koje bi željele kreirati program, ali to, kazao je, nije moguće.

Pozvao je roditelje da se ponašaju u skladu s njihovim obvezama te pojasnio da će se zdravstveni odgoj provoditi u sklopu satova razredne zajednice i neće se ocjenjivati. Ustvrdio je da djeca u velikoj većini žele zdravstveni odgoj što je izazvalo buru negodovanja dijela publike koja drži da je to paušalna ocjena i da učenici nisu anketirani.

Dekan katoličko-bogoslovnog fakulteta Tonči Matulić smatra da treba znati koji su ciljevi i što se želi postići te ocijenio da se pogriješilo u pristupu problemu. Ako ne možemo postići zajednički trezveni stav, nađimo rješenje koje će smiriti strasti, apelirao je.

Posebno negodovanje dijela publike izazvala je i tvrdnja psihologinje s Filozofskog fakulteta Gordane Kuterovac Jagodić da su djeca rođena sa sposobnošću za spolno uzbuđenje te da od najranije dobi sama sebi mogu pružiti ugodu i da bi trebala znati prepoznati različite vrste dodira. U pubertetu se ta pitanja ponovno aktualiziraju i potrebna im je pomoć stručnjaka koji će im dati nepristrane stručne informacije, kazala je.

Skup je održan u organizaciji Večernjeg lista.

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija