Jump to content

Opačić: Novim Obiteljskim zakonom štitimo prvenstveno djecu


Mrljavac

ZAGREB, 28. svibnja 2013. (Hina) - Novim Obiteljskim zakonom htjeli smo prvenstveno zaštititi dijete, istaknula je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić na tribini Hrvatskog pravnog centra o zakonu koji je na javnoj raspravi, a stupit će na snagu 1. siječnja 2014. "To je vrlo osjetljiv zakon jer je vrlo osjetljiva i granica između samostalnosti obitelji i mogućnosti države da tu može intervenirati", kazala je ministrica Opačić. "Zato", dodala je, "važno je imati prostora za dobru, javnu stručnu raspravu".

Naglasila je kako se zakonom želi zaštititi djecu u obitelji koja ulazi u postupak razvoda braka i navela da je u Hrvatskoj oko 70 posto razvoda dogovorno, a 30 posto konfliktnih, od čega 10 posto visoko konfliktnih, s čime se, rekla je, Ministarstvo pojačano bavilo.

Novitet je zaštita roditeljskog doma, odnosno zaštita djeteta do njegove punoljetnosti i pravo da ima siguran krov nad glavom.

Uvodi se i novi postupak medijacije kao sustavni mehanizam pomoći roditeljima u postupku razvoda braka oko zajedničke skrbi za dijete kako bi mogli napraviti zajednički plan roditeljske skrbi.

Ministrica Opačić je najavila da su krenuli s edukacijom ljudi iz sustava socijalne skrbi za postupak medijacije što podrazumijeva i reorganizaciju unutar Centara za socijalnu skrbi i Obiteljskih centara gdje bi trebalo doći do spajanja.

To, međutim, nije naišlo na pozitivan odjek ravnateljice Obiteljskog centra Grada Zagreba Ljerke Lacković koja to smatra "spajanjem mrkve i batine".

Ministrica je napomenula kako se prijedlogom zakona predviđa i mogućnost da dijete ima svoga savjetnika koji će mu biti od pomoći u trenutku razvoda braka, kao svojevrsni "tumač" djetetove volje ako je mlađe od 14 godina, a još se razmišlja kako uvesti i pravnog zaštitnika djeteta.

"Manipulacija nad djetetom neće se tolerirati nego sankcionirati", istaknula je ministrica Opačić. Izvijestila je da zakon propisuje konzekvence za one koji se ne drže zajedničog roditeljskog sporazuma, pa će ili platiti kaznu do 30 tisuća kuna ili dati obeštećenje drugoj strani ili će se promijeniti odluka o roditeljskoj skrbi.

Opačić je poručila roditeljima da će sud odlučivati, na temelju mišljenja u postupku medijacije i ocjeni stručnjaka, koji je roditelj bio za suradnju i dogovor o zajedničkoj skrbi, a koji je to bez razloga opstruirao.

Branka Rešetar, voditeljica radne skupine za izradu novog Obiteljskog zakona, rekla je kako roditelj mora dokazati da je poduzeo sve da dijete ode na susret s drugim roditeljem te navela da bi jedna od konzekvenci, u slučaju neplaćanja kazne ili obeštećenja za roditelja koji se ne drži dogovora, mogao biti i zatvor.

"Ali zatvori su ionako već prepuni", čulo se na tribini.

Na pitanje hoće li dijete "biti nigdje" tijekom šest mjeseci, u postupku dok se roditelji rastaju, Rešetar je odgovorila kako u tom slučaju ide zahtjev za privremenom mjerom od 30 dana što posebno pozdravlja Neva Toelle iz Autonomne ženske kuće Zagreb.

Novim Obiteljskim zakonom uvodi se i priprema posvajatelja te novosti kod uzdržavanja djeteta.

Tribina u zagrebačkom hotelju "Dubrovnik" organizirana je u suradnju s Centrom za edukaciju savjetovanje i istraživanje (CESI) i Forumom za ravnopravnost.

 

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija