Jump to content

Otežana isplata plaća u BiH zbog obustave aranžmana s MMF-om


Mrljavac

MOSTAR, 2. svibnja 2014. (Hina) - Isplata proračunskih obveza iz dva bosanskohercegovačka entiteta je otežana nakon što je Međunarodni monetarni fond (MMF) obustavio novu tranšu stand-by aranžmana jer vlasti BiH nisu ispunile obveze oko donošenja izmjena zakona o trošarinama za duhanske proizvode.

Ministar financija Federacije BiH Ante Krajina izjavio je u petak za sarajevski "Dnevi avaz" da je upitna isplata plaća proračunskih korisnika ovoga entiteta nakon što je MMF objavio da Izvršni odbor direkora ove međunarodne financijske institucije ne može napraviti šesti pregled obveza u okviru stand-by aranžmana.

"Plaće u Federaciji BiH će kasniti zbog odluke da se ne isplati nova tranša stand-by aranžmana, no s mirovinama neće biti problema jer su one prioritet za Vladu FBiH koja sredstva za mirovine uplaćuje prije nego za plaće", pojasnio je Krajina.

U ovoj godini MMF bi trebao isplatiti BiH 345 milijuna maraka. Krajina najavljuje da će u slučaju obustave tih isplata Vlada FBiH morati naći zamjenska rješenja. Do sada su vlasti ovoga entiteta pokrivale proračunski deficit izdavanjem trezorskih zapisa i državnih obveznica koji su puno nepovoljnije nego uvjeti koje nudi MMF.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović kazala je da očekuje dogovor oko izmjena Zakona o trošarinama na razini BiH, koji nije donesen u Domu naroda Parlamenta BiH, kako ne bi došlo do zastoja u financiranju obveza.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik nedavno je najavio da će se vlasti ovoga entiteta zadužiti kod ruskih banaka kako bi pokrile javnu potrošnju.

Predstavnik MMF-a za BiH Ruben Atoyan najavio je da će predstavnici ove međunarodne financijske institucije ponovno razgovarati s vlastima dva entiteta i države BiH u drugoj polovici svibnja oko ispunjavanja preostalih uvjeta za isplatu sredstava iz stand-by aranžmana. Usvajanje zakona o jedinstvenim trošarinama za različite duhanske proizvode je jedan od uvjeta za raspolaganje novcima odobrenim kroz tekući dvogodišnji stand-by aranžman vrijedan oko 415 milijuna eura, koji je zaključen 2012. godine.

 

 

 

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija