Jump to content

Pravilnik o plaćanju naknada za pravo uporabe adresa, brojeva i radiofrekvencijskog spektra


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 10. kolovoza 2012. (Hina) - Na temelju Zakona o elektroničkim komunikacijama ministar pomorstva, prometa i infrastrukture donio je Pravilnik o izmjenama i dopuni Pravilnika o plaćanju naknada za pravo uporabe adresa, brojeva i radiofrekvencijskog spektra.

Novi Pravilnik stupa na snagu 16. kolovoza, osim odredbe o smanjenoj visini naknade za krajnju radijsku postaju u javnoj mreži pokretnih komunikacija u pretplatničkom sustavu plaćanja usluge, koja će stupiti na snagu 1. siječnja 2013. godine, obavljeno je danas iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Napominju kako su u javnoj raspravi, koja je prethodila donošenju Pravilnika, prikupljene i dijelom uvažene primjedbe i prijedlozi svih triju operatora pokretnih komunikacija u Hrvatskoj (Hrvatski Telekom, Tele2 i VIPnet).

Pritom se ponajprije vodilo računa o javnom interesu vezanom uz uspješnu pripremu i provedbu postupka dodjele radiofrekvencijskog spektra "digitalne dividende" (frekvencijski pojas 790 - 862 MHz) do kraja ove godine, te utvrđivanju najprimjerenije strukture i visine naknade za uporabu tog dijela spektra.

Tako je godišnja naknada za dozvolu za uporabu radiofrekvencijskog spektra zadržana u iznosu od 0,5 posto od ukupnoga godišnjeg bruto prihoda koji operatori ostvaruju obavljanjem djelatnosti putem dodijeljenog radiofrekvencijskog spektra za javnu mrežu pokretnih komunikacija, dok je visina godišnje naknade za uporabu neuparenog radiofrekvencijskog spektra "digitalne dividende" smanjena za 50 posto, u skladu s početnim prijedlogom iz javne rasprave.

Visina jednokratne naknade za dozvolu za uporabu radiofrekvencijskog spektra povećana je s 50 milijuna na 150 milijuna kuna, što ukupno za sva tri operatora pokretnih komunikacija iznosi 450 milijuna kuna.

Ovaj iznos operatori će jednokratno uplatiti u državni proračun RH nakon završetka postupka dodjele i preuzimanja dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra "digitalne dividende", navode iz resornog ministarstva.

Visina naknade za krajnje radijske postaje u javnoj mreži pokretnih komunikacija u pretplatničkom sustavu plaćanja usluge, koja trenutačno iznosi 120,00 kuna godišnje po svakom pretplatniku, smanjuje se za 50 posto (na 60,00 kuna godišnje, odnosno 5,00 kuna mjesečno), kako bi se postigla zadovoljavajuća ravnoteža između opredjeljenja za daljnjim smanjenjem troškova građana i gospodarstva u obavljanju javnih komunikacijskih usluga te očuvanja gospodarske vrijednosti ovoga dijela radiofrekvencijskog spektra.

Time će se svi pretplatnici rasteretiti u ukupnom iznosu od oko 120 milijuna kuna na godišnjoj razini, a ujedno bi se potaknulo povećanje pretplatničke baze, ističu iz ministarstva.

Dodaju da Pravilnik donosi i izmjene koje omogućuju rasterećenje nakladnika radija i televizije, i to kroz smanjenje godišnje naknade za uporabu radiofrekvencijskog spektra u zemaljskoj radiodifuziji (analognoj i digitalnoj) za 50 posto u odnosu na postojeću visinu naknade, te ponovno uvođenje obročnog plaćanja ove naknade, kao i smanjenje naknade za uporabu radiofrekvencijskog spektra u mrežama za vlastite potrebe (PMR) za 20 posto u odnosu na postojeću visinu naknade, kako bi se potaknula uporaba ovih radiokomunikacijskih sustava za zatvorene skupine korisnika usluga i očuvala njihova konkurentnost u odnosu na usluge u javnim mrežama pokretnih komunikacija.

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija