Jump to content

Pravni fakultet mora obeštetiti Ivanu Milas Klarić jer ju nije zaštitio od zlostavljanja


Mrljavac

ZAGREB, 24. srpnja 2014. (Hina) - Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić dobila je spor zbog mobbinga protiv zagrebačkog Pravnog fakulteta koji ju, prema nepravomoćnoj presudi Općinskog radnog suda, kao docenticu na Katedri za kazneno pravo nije zaštitio od zlostavljanja predstojnice katedre Dubravke Hribar. U izjavi za Hinu Milas Klarić je potvrdila da joj prema nepravoćnoj presudi fakultet treba isplatiti 200 tisuća kuna odštete, no o slučaju, kako kaže, ništa ne smije govoriti.

Nesuglasice docentice Milas Klarić s predstojnicom katedre navodno traju od kraja 2011. a kulminirale su početkom 2013. kada ju je Ministarstvo socijalne politike i mladih pozvalo da kao stručnjakinja za skrbništvo sudjeluje u radnoj skupini za izmjenu Obiteljskog zakona.

Prema pisanju medija Hribar je svoju suradnicu pred ostalim kolegama tada prozvala izdajicom katedre, govorila joj da je tašta jer ne može odoljeti pozivu vlasti i optužila ju za krađu bilješki iz njene ladice. Navodno joj je govorila i da će imati mrlju u karijeri jer će katedra "popljuvati zakon".

Docentica je prošle godine mobbing prijavila upravi Pravnog fakulteta, no kako ju ta institucija nije zaštitila pokrenula je sudski spor, u kojem su navode iz njene tužbe potvrdili svjedoci.

U međuvremenu je, u ožujku ove godine, izabrana za pravobraniteljicu za djecu.

U Udruzi Mobbing, koja ove godine obilježava deset godina djelovanja, ističu da putem njihova pravnog savjetovališta pomoć zbog zlostavljanja na radnom mjestu godišnje dobije više od 450 osoba, a još 750 njih putem telefona i elektronske pošte.

"Od svih koji nam se obrate polovina pokrene postupak zaštite kod poslodavca, no i dalje je vrlo mali broj onih koji se odluče na podizanje tužbe", izjavila je Hini predsjednica Udruge Mobbing Jadranka Apostolovski. Podsjetila je i da se Udruga zalaže za donošenje jedinstvenog zakona, s obzirom da se pravna zaštita ugroženima trenutno pruža kroz više zakona koji problem ne rješavaju cjelovito.

"Naša radna skupina u kojoj su psihijatri, socijalni radnici, pravnici i druge srodne profesije izradila je nacrt zakona koji je bio podloga za donošenje jedinstvenih propisa u susjednim zemljama, no u Hrvatskoj vlast za to još uvijek ne pokazuje interes", kazala je Apostolovski.

 

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija