Jump to content

Pravobraniteljica: neodgovarajuća rješenja u zaštiti prava osoba s autizmom


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 2. travnja 2013. (Hina) - Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak uputila je poruku u povodu današnjeg Dana svjesnosti o autizmu u kojoj upozorava na niz neodgovarujućih pa i protuzakonitih rješenja na području zaštite prava osoba s autizmom u Hrvatskoj.

Posebno je zabrinjava činjenica da u proteklih 25 godina nije došlo do pomaka u smjeru uspostave sustava skrbi na državnoj razini ili do značajnijeg podizanja kapaciteta postojećeg Centra za autizam.

"Teško je reći koje je od područja koja i dalje nisu riješena hitnije i važnije: dijagnostika, rana interevencija, podrška roditeljima, primjereni programi rehabilitacije ili primjereni prostorni uvjeti. U situaciji kakva je već desetljećima i u kojoj većina ovih prijeko potrebnih rješenja za osobe s autizmom ne postoje, razvijaju se nepoželjni oblici ponašanja, invaliditet osobe se povećava, izgledi za osamostaljivanje se smanjuju, a raste opasnost od incidenata koji se doista i ponavljaju iz godine u godinu. Neki od njih završavaju i smrtnim ishodom kao posljedicom autoagresije i izostanka primjerenog odgovora sredine na specifične potrebe ovih osoba", napominje pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Podsjeća da već nekoliko godina upozorava najviša tijela na niz neodgovarujućih pa i protuzakonitih rješenja na području zaštite prava osoba s autizmom u Hrvatskoj.

"Posebno zabrinjava činjenica da unatoč tako teškom kršenju prava osoba s autizmom, u proteklih 25 godina nije došlo do pomaka u smjeru uspostave sustava skrbi na državnoj razini ili do značajnijeg podizanja kapaciteta postojećeg Centra za autizam", upozorava.

Ono što se jest promijenilo, dodaje Slonjšak, je da su rođene nove generacije djece s autizmom, a nekadašnja djeca danas su odrasle osobe, s ostarjelim roditeljima umornima od čekanja boljih uvjeta za svoju djecu i zabrinutih za njihovu budućnost.

"Nije dovoljno da o autizmu govorimo samo kad obilježavamo dan svjesnosti o autizmu ili prigodom humanitarnog koncerta", poručuje pravobraniteljica izražavajući vjeru da će ovogodišnje obilježavanje Dana svjesnosti o autizmu označiti zaokret ne samo u razumijevanju složenosti ovog poremećaja, nego da će konačno dovesti do konkretnih aktivnosti na uspostavi odgovarajuće podrške.

"Vjerujemo da interes javnosti, ali i onih od kojih očekujemo konkretne poteze za osobe s autizmom neće već sljedećeg dana zamrijeti, a sve druge dane u godini ostati samo briga njihovih obitelji, Centra za autizam kao jedine ustanove za osobe s autizmom u Republici Hrvatskoj, udruga i očajnih roditelja", zaključuje pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija