Jump to content

Reding: kazne za tvrtke koje nemaju 40 posto žena u odborima


Mrljavac

ZAGREB, 5. rujna 2012. (Hina) - Europska povjerenica za pravosuđe i temeljna prava Viviane Reding predstavit će u listopadu ili studenome prijedlog po kojem bi se trebale kažnjavati tvrtke u državnom vlasništvu čiji nadzorni odbori do 2020. neće imati 40 posto žena.

Cilj prijedloga zakona, u koji su uvid imali International Herald Tribune i Financial Times, poduzimanje je koraka protiv dugotrajne rodne neravnoteže širom EU-a.

"Napredak u povećanju udjela žena u odborima tvrtki vrlo je spor, s prosječnim godišnjim povećanjem od samo 0,6 postotnih bodova kroz posljednjih nekoliko godina", kaže se u nacrtu direktive, piše Financial Times.

Žene trenutno zauzimaju manje od 14 posto pozicija u odborima u kompanijama na burzi, po podacima EU-a objavljenim u siječnju. Godine 2010. brojke su iznosile 11,8 posto.

Postotak pada na jednoznamenkaste brojke u kompanijama u Estoniji, Irskoj, Grčkoj, Italiji, Cipru, Luksemburgu, Mađarskoj, Malti i Portugalu. Finska i Latvija najbolje stoje s 27 i 26 posto žena, dok Norveška, koja nije članica Europske unije, ima 42 posto žena u odborima vodećih kompanija.

Europska komisija u ožujku je objavila izvješće o ograničenom napretku prema povećanju broja žena na najbolje plaćenim pozicijama u kojem se kaže da će, ako se sadašnji trend nastavi, trebati četrdeset godina da bi žene zauzimale 40 posto položaja u odborima najvećih tvrtki u EU-u.

Prošle godine Reding je pozvala kompanije koje se nalaze na burzi da dobrovoljno povećaju broj žena u odborima, te se pismeno obvežu da će povećati broj žena na 30 posto do 2015. i na 40 posto do 2020. Samo mali broj kompanija potpisalo je tekst što je izazvalo nezadovoljstvo europske povjerenice.

"Žao mi je što dosad, unatoč našim pozivima, samoregulacija nije donijela zadovoljavajuće rezultate", kazala je u ožujku.

Reding ne podržava u potpunosti ideju o obveznim kvotama ali vjeruje da je ona neophodna da bi se stalo na kraj rodnoj neravnopravnosti koja, po njoj, koči ekonomski rast.

EU također kaže da žene i dalje prosječno zarađuju 16,4 posto manje od muškaraca za iste kvalifikacije i posao.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija