Jump to content

Robert Travaš novi predsjednik Hrvatske odvjetničke komore


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 7. srpnja 2012. (Hina) - Hrvatska odvjetnička komora izabrala je danas novog predsjednika, Roberta Travaša, koji je najavio da će buduće aktivnosti Komore biti usmjereni na očuvanje i stalno naglašavanje neovisnosti odvjetništva, te na jačanje uloge odvjetnika i Komore u društvu.

Travaš je izjavio i da se pritom treba upoznavati javnost sa statusom odvjetništva kao Ustavom definiranom samostalnom djelatnošću te s radom Komore u dijelu koji se odnosi na zaštitu interesa klijenata, priopćila je Komora s današnje Izborne skupštine.

Moramo zadržati i materijalnu neovisnost Komore koja je jamac nemogućnosti utjecaja bilo koje institucije ili državnog tijela, dodao je tom prigodom novoizabrani Komorin predsjednik.

Nakon isteka šestogodišnjeg mandata, dosadašnji predsjednik Komore Leo Andreis izrazio je uvjerenje da će se Komora nastaviti boriti za najveću moguću mjeru zaštite prava i interesa građana i stranaka te da "svi u ovoj državi shvate kako su građani Hrvatske zapravo središnji interes svih koji rade u okviru pravosuđa".

Na Skupštini su prihvaćena godišnja izvješća predsjednika Komore, glavnog tajnika, blagajnika, te disciplinskih tijela Komore koja donose i statističke podatke proteklog razdoblja.

Prema izvješću glavnog tajnika, u nešto više od godinu dana u Imenik odvjetnika upisana su 262 odvjetnika, a 125 ih je brisano, pa je danas u tom imeniku 4197 odvjetnika, 193 odvjetnička društva i 238 zajedničkih odvjetničkih ureda.

U ovoj su godini zaprimljene 1023 molbe za besplatnu pravnu pomoć, od toga 258 za uzdržavanje djece. Pozitivno je riješeno 622 slučaja imenovanjem odvjetnika koji besplatno zastupaju stranku, odbijeno je 320 molbi, a ostali predmeti su u fazi rješavanja.

Disciplinski sud je u zadnjih godinu dana riješio 146 predmeta, od kojih se dio odnosi na prethodne godine, a radi se na 138 predmeta.

U uvodnom dijelu Skupštine rimskom odvjetniku Corradu de Martiniju uručena je najviša nagrada hrvatskog odvjetništva, plaketa "Dr. Ivo Politeo" za osobite zasluge u unapređenju odvjetništva, u afirmaciji odvjetništva kao samostalne i neovisne službe, u razvoju kolegijalnih odnosa između odvjetnika te u podizanju uloge odvjetništva u zemlji i inozemstvu.

Za predsjednika Višeg disciplinskog suda izabrana je Ljiljana Jedvaj Peterlin, za predsjednika Disciplinskog suda Ante Župić, a za Disciplinskog tužitelja Komore Alen Jakobović.

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija