Jump to content

Sabor o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela


Mrljavac

ZAGREB, 4. prosinca 2012. (Hina) - Nakon izglasavanja državnog proračuna i zakona o izvršavanju proračuna, u Hrvatskom saboru poslijepodne je započela rasprava o konačnom tekstu izmjena Zakona o odgovornosti pravnih, a u sabornicu se vratili HDZ-ovi zastupnici koji su, za rasprave o amandmanima na proračun, demonstrativno napustili Veliku vijećnicu. Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt kazala je kako zakonske izmjene predviđaju da je institut oduzimanja imovinske koristi od pravne osobe, koju se sumnjiči da je tu korist stekla nezakonito, moguć i bez obzira utvrdi li se odgovornost, odnosno krivnja pravne osobe.

Vlada je time, naglasila je, htjela dati značaj činjenici da je protupravno stjecanje imovinske koristi nešto što je nedopustivo i što za svoju mjeru treba imati oduzimanje tako stečene koristi.

Izmjene predviđaju i fakultativno omogućivanje oslobođenja od odgovornosti one pravne osobe koja bi prije otkrivanja prijavila kazneno djelo odgovorne osobe.

"Cilj je te odredbe da se pravne osobe motiviraju na prijavljivanje onih kaznenih djela koja su počinile odgovorne osobe u toj pravnoj osobi bez straha od kaznenog progona", poručila je zamjenica ministra.

Zakonskim su rješenjem limitirane vrijednosti novčane kazne ispod koje se može izreći uvjetna osuda - ograničenje bi bilo 50 tisuća kuna i iznad tog iznosa ne bi bilo moguće izricanje uvjetnih osuda za pravne osobe.

Proširuje se raspon novčanih kazni uz usporedbu s kaznom zatvora za fizičku osobu - ako se radi o kazni zatvora do godine dana, onda bi se kod pravnih osoba radilo o novčanoj kazni od 8 milijuna kuna, pa bi se sukcesivno povisivali iznosi sukladno zatvorskoj kazni.

Prije prelaska na raspravu o izmjenama Zakona, Sabor je, uz državni proračun za iduću godinu s projekcijama za 2014. i 2015. godinu, većinom glasova donio i financijske planove izvanproračunskih korisnika za iduću godinu, te i u tom dijelu odbio sve oporbene amandmane.

Donesen je i Zakon o izvršavanju državnog proračuna, kojim se, među ostalim, utvrđuje proračunska zaliha u iznosu od 200 milijuna kuna, te mogućnost zaduživanja na inozemnom i domaćem tržištu novca i kapitala do ukupnog iznosa od 26,7 milijardi kuna iskazanog u Računu financiranja proračuna.

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija