Jump to content

Sabor: potopora prijedlogu zakona o izvršavanju sankcija maloljetnicima


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 10. srpnja 2012.(Hina) - Saborski klubovi danas su pozdravili donošenje novog zakona o izvršavanju sankcija izrečenih maloljetnicima za kaznena djela i prekršaje, ističući potrebu da prioritet tih mjera prema maloljetnicima treba biti njihova resocijalizacija i preodgoj.

Prema prijedlogu u prvom čitanju, razgraničuju se nadležnosti Ministarstva socijalne skrbi i mladih te Ministarstva pravosuđa u izvršavanju odgojnih mjera.

Tako bi u nadležnosti Ministarstva socijalne politike i mladih bilo izvršavanje odgojnih mjera: posebne obveze, upućivanje u disciplinski centar, pojačana briga i nadzor, pojačana briga i nadzor uz dnevni boravak u odgojnoj ustanovi, upućivanje u odgojnu ustanovu i upućivanje u posebnu odgojnu ustanovu.

U nadležnosti Ministarstva pravosuđa bilo bi izvršavanje odgojne mjere upućivanja u odgojni zavod i kazne maloljetničkog zatvora.

Sankcije izrečene maloljetnicima u prekršajnom postupku - odgojne mjere, kazne maloljetničkog zatvora i zaštitne mjere - obavljao bi centar za socijalnu skrb na čijem se području nalazi prebivalište, odnosno boravište maloljetnika.

Poslove upućivanja maloljetnika u odgojni zavod, obavljao bi sudac izvršenja, u pravilu prema prebivalištu odnosno boravištu maloljetnika.

Vesna Fabijančić Križanić (SDP) kazala je kako je novi zakon u potpunosti okrenut prema maloljetnicima, s ciljem njihove resocijalizacije nakon izrečene odgojne ili, iznimno, zatvorske mjere.

Predloženi zakonski okvir, istaknula je, čini potrebnu ravnotežu između prevencije i represije, a razgraničenje nadležnosti doprinosi učinkovitosti sustava.

SDP-ova zastupnica pozdravila je odredbu po kojoj će maloljetnik tijekom izvršavanja kazne maloljetničkog zatvora biti smješten s drugim maloljetnicima, a iznimno, u slučaju kada u kaznionici nema drugih maloljetnika ili je to potrebno iz razloga njegove sigurnosti, s mlađim punoljetnim osobama.

Propisano je i da u prostoriji u kojoj maloljetnik boravi za vrijeme izvršavanja kazne maloljetničkog zatvora ne smije biti više od tri zatvorenika.

Donošenje novog zakona pozdravila je i Ana Lovrin (HDZ), ističući kako zakonska rješenja idu u prilog potrebi da se na maloljetnike djeluje odgojno.

Zauzela se da sustav prema maloljetnicima ide s posebnim, pojedinačnim programom postupanja koji je utemeljen na procjenama stručnjaka, a kako bi, osim kažnjavanja, primarna zadaća bila resocijalizacija i preodgoj za budući život.

Da predloženi zakon predstavlja poboljšanje u odnosu na važeći smatra i Igor Češek (HDSSB) koji je pozvao na jači angažman države i društva na suzbijanju maloljetničke delikvencije koja je zadnjih godina, upozorio je, uzela maha.

Zastupnici su kratko raspravili i prijedlog zakona o potvrđivanju Okvirnog ugovora o zajmu između Republike Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe za projekt "Financiranje vodno-komunalne infrastrukture".

Raspravljena su i predložena potvrđivanja sporazuma između hrvatske i njemačke vlade o predaji i prihvatu osoba kojih je boravak nezakonit te sporazuma s Vijećem ministara Albanije o uzajamnoj pomoći u slučaju katastrofa i velikih nesreća.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija