Jump to content

Sabor: većina klubova za izmjene Zakona o minimalnoj plaći


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 13. ožujka 2013. (Hina) - Većina saborskih klubova najavila je danas da će podržati izmjene Zakona o minimalnoj plaći, a protivi mu se HDZ, koji smatra da je riječ o udaru na poslodavce koji će dovesti do daljnjeg gubitka radnih mjesta.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić uvodno je naglasio da bi predloženi zakon trebao osigurati rast minimalne plaće za oko 170 kuna. Objasnio je da postojeća formula iz 2008. nije uzela u obzir mogućnost pada BDP-a, zbog čega minimalac nije rastao godinama. Ustvrdio je da će se novim zakonom bolje regulirati minimalna plaća kao mehanizam koji čuva radnike od siromaštva.

HDZ-ovac Đuro Popijač uvjeren je, međutim, da će predloženi zakon imati suprotan učinak od željenog.

"Teško je razumjeti što ste htjeli učiniti ovim zakonom. Ukinuli ste ekonomske kriterije i uvodite administrativnu odluku kojom ćete odrediti iznos minimalne plaće. Račun ćete ispostaviti gospodarstvu, a u stvari u konačnici opet radnicima, jer kada ukidate ekonomske kriterije i uvodite diktat Vlade, direktno ugrožavate radna mjesta", obrazložio je Popijač.

Podsjetio je da je Hrvatska 2011. bilježila blage stope rasta te ustvrdio da je nova vlast "potpuno promašenom i pogubnom gospodarskom politikom, poreznim terorom, partijskim kadroviranjem, izostankom investicija i gušenjem poduzetničkih aktivnosti ponovno produbila gospodarsku recesiju".

Ministarstvo rada prozvao je za stvaranje "totalne antipoduzetničke klime koja vodi do potpunog sloma hrvatskog gospodarstva".

"Ako je željela premostiti vrijeme u kojem nema povećanja BDP-a, Vlada je mogla privremeno minimalnu plaću osloboditi doprinosa i poreza na dohodak i time poboljšati neto primanja radnika. To bi bilo kvalitetno rješenje, da ne zavlačite ruku u tuđi džep, nego da malo to učinite i u svojem", poručio je Popijač vladajućima.

Ustvrdio je i da je netočno da su socijalni partneri suglasni s predloženim zakonom, a to misli i Zoran Vinković (HDSSB).

"Ako je toliko suglasja među socijalnim partnerima, zbog čega sindikati najavljuju velike prosvjede na Međunarodni praznik rada", upitao je Vinković, koji tumači da se u predloženim izmjenama radi o neto povećanju minimalne plaće za 21 kunu.

"To je od zadnjeg poskupljenja plina u prosjeku 5 kubika zemnog plina i vjerujem da će se s tih 5 kubika u vrijeme one ciče zime doista jedna četveročlana obitelj moći ugrijati 45 minuta", rekao je Vinković, najavljujući da će HDSSB ipak podržati i takvo povećanje.

Vladu je prozvao da je lošom politikom, povećanjem PDV-a i cijena struje, plina i grijanja brojne radnike i umirovljenike dovela ispod granice siromaštva.

"Moramo biti svjesni činjenice da je potrošnja pala za 7,3 posto, da sukob Linića i Marasa neće ništa donijet dobro, jer ministar financija se pretvorio u poreznika, dakle onog koji hvata građane u škare, dok Ministarstvo financija ne služi u svrhu razvoja Hrvatske", ustvrdio je Vinković.

Ivan Šuker (HDZ) odgovorio mu je da je netočno da sukob između dvojice ministara nije donio ništa dobroga.

"Niste u pravu da sukob Linića i Marasa nije ništa donio. Upravo nam je stiglo na klupe da Vlada kaže da Zakon o PDV-u neće ići u hitnom postupku nego ide u dva čitanja", rekao je Šuker.

Podršku zakonu najavili su i Laburisti, a Mladen Novak je objasnio da je riječ o "kukavičijem jajetu".

"Podržat ćemo ga svi, jer je ovo kukavičje jaje, koje je sada nama servirano kao i sindikatima, po sistemu uzmi ili ostavi, a onda ako ne uzmeš, medijski si prikazan kao element koji je protiv toga da se digne minimalna plaća", rekao je Novak.

Prigovore oporbe odbio je SDP-ovac Ivo Jelušić, ističući da nije riječ o optimalnoj, nego o minimalnoj plaći koja već postoji, a na temelju predloženih izmjena će porasti.

"Da vlada nije ovo predložila, i dalje bismo imali minimalne plaće. Ovim je predviđeno povećanje minimalne plaće, koja nije izmišljotina ove vlade. Ona će biti nešto malo veća nego sada. Nije puno, ali radniku koji radi za tu plaću ipak nešto znači", objasnio je Jelušić, podsjetivši da u Hrvatskoj za minimalnu plaću radi oko 100 tisuća ljudi.

plaću.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija