Jump to content

Sabor: većina za ukidanje ograničenja broja riječi u imenu


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 11. listopada 2012.(Hina) - Vladajući saborski klubovi podržali su danas prijedlog novog Zakona o osobnom imenu, pozdravljajući najavu ukidanja ograničenja broja riječi u imenu i prezimenu kao relikta prošlosti, čemu se usprotivio oporbeni HDSSB, ističući da to nije utemeljeno na tradiciji i povijesti hrvatskog naroda.

Boris Blažeković je u ime HNS-a naglasio kako je sloboda jedno od četiri prirodnih prava svake osobe, te da svaki čovjek treba slobodu kako bi razvio svoje talente i sebe kao osobu, dio čega je, napomenuo je, i individualno pravo na slobodno izražavanje osobnog imena i prezimena.

Pravo na osobno ime, istaknuo je, takvo je pravo pojedinca da ga trebaju prihvatiti svi ostali pojedinci i država, u onom obliku kako on to želi.

"Zakoni uvijek moraju štititi prava pojedinca, a tek onda regulirati odnos pojedinca i države", poručio je Blažeković, naglasivši da predloženi zakon ide upravo u tom smjeru.

Peđa Grbin (SDP) rekao je da je ograničenje na dvije riječi u imenu i dvije u prezimenu, kakvo propisuje važeći zakon, relikt prošlosti koji ova vlada kani ukinuti.

"To je relikt prošlih vremena", poručio je Grbin, na što mu je replicirao Dražen Đurović (HDSSB), upitavši ga smatra li reliktom prošlosti i sve kolege zastupnike koji imaju po jednu riječ u imenu i prezimenu.

"Nije relikt prošlosti ako imate jedno ime ili prezime, ali jest nekome ograničavati pravo da ima i više riječi u imenu samo zato što mi imamo jedno", odgovorio mu je SDP-ov zastupnik.

Đurović je, istupajući u ime kluba, najavio amandman HDSSB-a po kojemu bi se propisalo ograničenje u broju riječi u osobnom imenu. "Zaključili smo da bi ovako slobodno i otvoreno dopuštanje nizanja osobnih imena i prezimena bez ikakvih ograničenja moglo stvoriti nestabilnost, probleme, a nije ni u utemeljeno na tradiciji i povijesti hrvatskog naroda", poručio je.

Njegov stranački kolega Zoran Vinković predložio je Ministarstvu uprave da napravi registar imena i prezimena od kojih bi građani odabirali imena za svoju djecu, te apelirao na roditelje da "shvate da njihova djeca nisu kućni ljubimci i ne prave sprdnju od njihovih imena".

Replicirala mu je Mirela Holy (SDP), ističući kako se građanima ne smije odricati pravo da slobodno odlučuju o osobnim imenima. "Ako to osoba ne smatra problemom, ne biste ni vi trebali", poručila je HDSSB-ovcu.

Da će dopuštanje neograničenog broja riječi u imenu i prezimenu stvoriti velike probleme, posebno u pravnom prometu, isticali su i HDZ-ovi zastupnici u pojedinačnoj raspravi.

Ana Lovrin tako je rekla kako se slaže da je stvar osobnog imena jedno od temeljnih prava i sloboda, ali i istaknula kako to pravo može biti ograničeno pravima ostalih u zajednici, te da potpuna liberalizacija u tom smislu može uzrokovati probleme, posebno u odnosu na pravni promet i u drugim administrativnim poslovima između pojedinca i države, odnosno lokalne sredine.

"Ovaj zakon dovoljno ne rješava moguće zlouporabe u odnosu na pravni promet i sve druge građane", kazala je Lovrin.

S njom se složio i HDZ-ovac Josip Borić, te iznio podatak kako je svjetski rekord broji 162 riječi u imenu i prezimenu, upitavši tko to može reći da se netko u Hrvatskoj neće sjetiti srušiti taj rekord.

Branko Vukšić (Hrvatski laburisti) rekao je kako su u Međimurju, primjerice, prezimena motivirana zanimanjem, u čemu vidi i povezanost predloženog zakona i njegove stranke.

"Sada kada dopuštamo bitnu promjenu imena, mnogi bi se mogli prekrstiti u 'Burzar' od čekanja na burzi, 'Kontejneričar' od kopanja po kontejnerima ili 'Gladuš' od kruljenja u želucu", rekao je Vukšić.

S obzirom na aktualnu krizu, za Hrvatsku bi, dodao je, bilo primjereno nadjevati imena popularnog američkog akcijskog junaka Chucka Norrisa. "Možda bi bio korisniji od prvog potpredsjednika Vlade Čačića", kazao je Vukšić.

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija