Jump to content

Sabor: zaštititi životinje i u pokusima


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 21. veljače 2013. (Hina) - Izmjenama Zakona o zaštiti životinja, o kojima jutros raspravljaju zastupnici u Hrvatskom saboru, uređuje se, među ostalim, i zaštita životinja koje se koristi u znanstvene svrhe."Zakonom se potiče korištenje alternativnih metoda, odnosno nekorištenje životinja u pokusima", rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina dodajući da, ako se njihovo korištenje u pokusima ne može izbjeći, patnju životinja treba maksimalno smanjiti. Broj životinja u pokusima, kazao je, treba svesti na najmanji mogući broj kako bi se postigli odgovarajući rezultati.

Zakonskim izmjenama propisane su i dodatne obveze etičkog povjerenstva koje proizlaze iz zakonodavstva Europske unije (EU), a s kojim se predviđene zakonske izmjene i usklađuju.

Svrha povjerenstva je da daje mišljenje o pitanjima etike zaštite životinja u postupcima uporabe životinja u pokusima, a dodatne troškove rada tog povjerenstva snosit će podnositelj zahtjeva za odobrenje pokusa. Pokusi se, upozorio je Jakovina, mogu provoditi samo u okviru prethodno ocijenjenih projekata.

Uz postojeću zabranu uzgoja životinja radi proizvodnje krzna, uređuje se i zabrana trgovine krznom tuljana, pasa i mačaka te nekih divljih životinja ulovljenih nedopuštenim stupicama.

Pojašnjava se i pojam domaće životinje kako bi se istaknula razlika između domaćih životinja na području Hrvatske i drugim područjima, a radi jasnijeg tumačenja zakonske odredbe kojom se zabranjuje držanje divljih životinja u cirkusima te njihovo nastupanje.

U sklopu postojećeg povjerenstva za zaštitu životinja osnivaju se i dva nova odbora - za kućne ljubimce i farmske životinje.

Također se propisuju i način i uvjeti postupanja prilikom držanja kućnih ljubimaca, kontrole njihovog razmnožavanja te način postupanja s napuštenim životinjama.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija