Jump to content

Saborski klubovi za zakon o kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 26. rujna 2012.(Hina) - Saborski su klubovi poslijepodne u prvom čitanju podržali prijedlog zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji.

Ana Lovrin (HDZ) pohvalila je udvostručenje rokova za rehabilitaciju osuđenih za kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece.

Nansi Tireli (Hrvatski laburisti) i takve, produljene rokove za registraciju osuđenih pedofila smatra prekratkima, a zatražila je da se osigura njihovo trajno evidentiranje. "Samo tako možemo udovoljiti zahtjevima Konvencije Vijeća Europe o zaštiti djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja", rekla je Tireli, ocijenivši da bi zakon morao osigurati da se na radnim mjestima koja podrazumijevaju stalni kontakt s djecom ne zapošljavaju osuđeni pedofili, koji, smatra, ne bi smjeli ni udomljavati djecu.

Zamjenica ministra Sandra Artuković-Kunšt objasnila je da će po predloženom pri zapošljavanju na radna mjesta koja podrazumijevaju rad s djecom, poslodavac od Ministarstva pravosuđa moći zatražiti potvrdu da kandidat nije osuđivan za tu vrstu kaznenih djela.

Ingrid Antičević-Marinović (SDP) smatra, pak, da bi dužnosnicima osuđenima za zlouporabu položaja barem na neko vrijeme trebalo zabraniti bavljenje politikom, odnosno javno istupanje i kandidiranje na izborima.

Klubovi su u prvom čitanju poduprli i prijedlog izmjena Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, ističući da je riječ o kaznenim djelima iza kojih slijedi osiromašenje vjerovnika, ali i društva i države.

Podršku je dobio i prijedlog izmjena Zakona o suzbijanju diskriminacije, kojim se utvrđuje da diskriminacija na temelju rase ili etničkog porijekla ne može biti izuzetak koji se dopušta iz razloga javne sigurnosti.

Sabor će zasjedanje nastaviti sutra.

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija