Jump to content

Seminar: "Ovršni zakon i naplata potraživanja"


Zex
 Dijeli

Verlag Dashofer organizira seminar pod nazivom "Ovršni zakon i naplata potraživanja" koji će se održati 16. siječnja 2013. u Zagrebu, a namijenjen je radnicima, članovima uprava (direktorima) društava, voditeljima odjela ili drugih organizacijskih oblika poslodavaca koji se u svome svakodnevnom radu služe navedenim propisima odnosno na bilo koji način dolaze u doticaj s problematikom naplate ili osiguranja naplate potraživanja.

 

Na seminaru "Novi ovršni zakon i naplata potraživanja" govorit ćemo o tome:

 

 • kako nastaju i prestaju tražbine;
 • koja su sredstva osiguranja tražbina;
 • kako pravilno odabrati sredstvo osiguranja tražbine;
 • što se od 15. listopada 2012. godine promijenilo u svezi naplate potraživanja i kako od 15. listopada 2012. godine teče postupak ovrhe na temelju računa poduzetnika, a kako na temelju ovršne isprave (npr. sudske presude);
 • kako odabrati stvarno i mjesno nadležno tijelo za vođenje postupka ovrhe i što je s ulogom javnih bilježnika u ovršnom postupku;
 • kojem točno javnom bilježniku poslati prijedlog za ovrhu
 • koji su troškovi ovršnog postupka pred Financijskom agencijom, javnim bilježnikom i sudom;
 • koje su promjene u prisilnoj naplati tražbina radnika u odnosu na poslodavce;
 • što je s planiranim uvođenjem javnoovršiteljske službe i zašto se od toga odustalo;
 • kakav je utjecaj Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi na ovršne postupke u tijeku;
 • koje se obveze poduzetnika po tome zakonu i na koga se točno taj zakon odnosi

ali i o drugim zanimljivim pitanjima poslovnog života, ovršnog postupka i prisilne naplate tražbina.

 

[h=2]Raspored seminara[/h]

08:45-09:00 Prijem i registracija polaznika

 

09:00-11:00 Nastanak i prestanak tražbina

 

11:00-11:30 Pauza za kavu

 

11:30-13:00 Osiguranje tražbina

 

13:00-14:00 Pauza za ručak

 

14:00-16:00 Naplata potraživanja

 

Financijska nedisciplina opće je poznata činjenica u uvjetima poslovanja u Republici Hrvatskoj. Prouzročena je tek djelomice ekonomskom krizom, no ponajviše nedostatkom poslovne etike i neodgovornošću poduzetnika koji se na ekonomsku krizu vole pozivati, a da ona u njihovom konkretnom slučaju nema veze s neplaćanjem i nelikvidnošću koju takvo ponašanje stvara. Naplata potraživanja oduvijek je bila zanimljiva tema širokom krugu ljudi, kako na strani vjerovnika, tako i na strani dužnika, a izmjene u postupku naplate do kojih u posljednje vrijeme dolazi, čine temu još zanimljivijom.

 

Dana 15. listopada 2012. godine na snagu je stupio novi set propisa o prisilnom ostvarenju tražbina vjerovnika. Kako bi mogli postupati u skladu s novim propisima i na dobrobit vlastitoga poslovanja, poduzetnici, ali i ostala zainteresirana javnost, mora se upoznati sa sadržajem novih propisa

 

Novi Ovršni zakon uveo je novine kod ovrhe na temelju ovršnih isprava (ovršnih rješenja o ovrsi javnih bilježnika, ovršnih sudskih presuda), te je u postupak uveo Financijsku agenciju (FINA-u) kao tijelo koje vodi ovrhu.

Od stupanja na snagu novog Ovršnog zakona nije dopušteno podnositi prijedlog za ovrhu sudu, ako se radi o predmetu iz nadležnosti Financijske agencije..

 

Promijenjena je mjesna nadležnost javnih bilježnika u određenim slučajevima, pa nije više dopušteno podnositi prijedlog za ovrhu bilo kojem javnom bilježniku.

 

Istoga dana, 15. listopada 2012. godine, stupio je na snagu izmijenjeni Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, koji regulira rad Financijske agencije u postupcima ovrhe.

 

Već od 1. listopada 2012. godine na snazi je Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi (Narodne novine br. 108/12), koji ima određeni utjecaj na ovršne postupke pred sudovima i drugim tijelima, ali i pred Financijskom agencijom. Propisane su obveze poduzetnika u slučajevima insolventnosti, nelikvidnosti i drugih teškoća u poslovanju, a Stečajni zakon i dalje je na snazi.

 

[h=2]Predavači[/h]Kristina Alija Hrastinski dipl. iur.

Rođena 10. siječnja 1979. godine u Zagrebu; diplomirala na Pravnom fakultetu u Zagrebu 9. prosinca 2002. godine.

 

Darko Graf dipl. iur.

Rođen 4. lipnja 1978. godine u Vukovaru; diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu 24. rujna 2003. godine.

Oba predavača nakon završenog pripravničkog staža u odvjetništvu, položenog pravosudnog ispita i upisa u Imenik odvjetnika Hrvatske odvjetničke komore, osnivaju i započinju rad u vlastitom odvjetničkom društvu Alija Hrastinski & Graf, j.t.d. sa sjedištem u Zagrebu, u kojem i trenutno rade kao odvjetnici. U odvjetništvu su neprekidno od 2003. godine, od kada se najčešće susreću s pitanjima i problematikom radnog, ovršnog i građanskog prava.

 

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
 • Napravi novi...

Važna informacija