Jump to content

"Simulirani parlament" o životnom partnerstvu


Mrljavac

ZAGREB, 8. svibnja 2014. (Hina) - Kao i "pravi" hrvatski parlament i "simulirani", u kojem su danas sudjelovali studenti više pravnih fakulteta, pokazao je duboku podijeljenost u pogledu zakona o životnom partnerstvu i prava osoba istog spola – unatoč razlikama, zakon je u konačnici, prihvaćen. Replike, opomene, mahanje Poslovnikom, pljesak, sve se to čulo i vidjelo i u "simuliranom parlamentu", projektu u organizaciji hrvatske ELSA-e (Europska udruga studenata prava i mladih pravnika), u kojem sudjeluje više od stotinu studenata s pravnih fakulteta iz Osijeka, Rijeke, Splita, Vukovara i Zagreba.

Svrha je projekta upoznati studente sa zakonodavnim postupkom u Saboru te potaknuti toleranciju, pluralizam, retoričke sposobnosti i političku svijest.

Živimo u državi koja dnevno tone, posebno gospodarski, nemamo dovoljno radne snage, a to će dodatno potencirati predloženi zakon, jer istospolni partneri ne rađaju djecu, poručili su zastupnici 'desnice'. Stoga predlažu pronatalitetni porez – na koncu svake godine istospolni bi partneri dali državi 21 posto ukupnih prihoda koje bi država distribuirala sukladno pronatalitetnoj politici.

S 'ljevice' odbacuju takvu ideju. Gospodarstvo, pronatalitetna politika, puni ste velikih riječi, a zapravo mržnje, uzvraćaju kolegama s 'desnice'.

Nezaposlenost i siromaštvo utječu na pad broja djece, kažu zastupnici 'ljevice' pitajući kolege koga će slijedećeg oporezivati - heteroseksualce koji ne žele djecu?

'Desnica' predloženi zakon vidi kao grubo izigravanje volje hrvatskog naroda, pokušaj njegovog ideološkog reprogramiranja od raznih skupina.

"Ako će se ključ sudarati s ključem, a ključanica s ključanicom, kako ćemo otkuljučati vrata budućnosti", pitaju se zastupnici "desnice".

Sasvim je jasno, uzvraćaju im s 'ljevice', da želite što manja prava za istospolne osobe, ako se nastavi po vašem takve osobe neće imati nikakva prava.

U kakvom to društvu živimo, pita se 'ljevica' i poručuje da želi društvo koje uvažava različitosti i u kojem je svaki čovjek jednako vrijedan, a svatko ima pravo voljeti i biti voljen.

Kao i u "pravom" Saboru zastupnici su se podijelili u pogledu posvajanja djece.

Za djecu je bolje da žive u skladnim istospolnim zajednicama, nego u pretrpanim domovima za djecu, poručili su s 'ljevice'.

O iskustvu odrastanja u istospolnoj zajednici govorila je jedna od sudionica.

Nakon razvoda roditelja, živi s majkom i njenom partnericom, koju poštuje i voli, ima odličan odnos s ocem, studira dva fakulteta, "normalna" je osoba.

Svijet se mijenja, trebamo donositi zakone koji neće dozvoliti diskriminaciju, rečeno je na samom kraju "simuliranog parlamenta".

 

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija