Jump to content

Slošnjak: 2011. Ured pravobr. za osobe s invaliditetom imao 1446 predmeta


Mrljavac

ZAGREB, 30. svibnja 2012. (Hina) - Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak izvijestila je danas zastupnike u Hrvatskom saboru kako je njezin ured u u 2011. imao ukupno 1446 predmeta, inicijativa i savjetovanja u svrhu zaštite, praćenja i promicanja prava i interesa osoba s invaliditetom.

 

U 2011. godini pravobraniteljica je u svrhu zaštite prava osoba s invaliditetom imala 647 predmeta. Od tog broja, u svrhu potpore kod provođenja projekata koji su osmišljeni radi poboljšanja kvalitete življenja takvih osoba, dobivanja prostora pojedinih udruga čiji su članovi ili korisnici usluga osoba s invaliditetom ili radi provedbe određenih aktivnosti pravobraniteljica je postupala u 27 inicijativa kroz preporuke ili pisma podrške.

Ured je, stoji u izvješću, postupao i u slučajevima kada stranke nisu podnijele pisanu dokumentaciju, pa nije otvoren predmet, a obratile su se Uredu višekratno putem telefona. Takvih je ukupno bilo 507 postupanja.

Najveći broj zaprimljenih pritužbi, zamolbi i upita koji su otvoreni kao predmet u 2011. godini bio je u području socijalne zaštite 106 (23%). Zahtjevi iz više područja, njih 75 (16,2%), odnose se na predmete u kojima je Ured postupao po raznim zamolbama u kojima stranke traže savjet, novčanu pomoć, ostvarivanje prava u više područja ili podršku njihovim inicijativama, ali i po višestrukim pritužbama.

"Sljedeće područje je pristupačnost gdje smo postupali u 57 (12,3%) predmeta, a u prethodnoj godini postupali smo u 54 (11,7%) predmeta vezanih uz područje zdravstvene zaštite", izvijestila je Slonjšak.

Na područje mirovinskog osiguranja odnosilo se 34 (7,3%) predmeta, dok je u području zapošljavanja i rada bilo ukupno 50 (10.8%) predmeta. Uredu pravobraniteljice se u 2011. obratilo više roditelja djece s teškoćama u razvoju i mladih s invaliditetom koji su u svojim pritužbama ukazali na kršenja prava na inkluzivno obrazovanje od predškolskog odgoja pa do visokoškolskog obrazovanja. Na to područje odnosilo se 29 (6,3%) pritužbi.

Područje sa 25 (5,4%) predmeta je pravosuđe. U 16 pritužbi (3,5%) prijavljeno je nasilje, u 14 (3%) radilo se o savjetovanjima u području imovinsko-pravnih odnosa dok su se 2 pritužbe odnosile na područje kulture i športa.

Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom izrazio je zabrinutost zbog problematike osoba s autizmom, obzirom da, kako je rekla Slonjšak većina propisa ne priznaje posebnost autizma, kao jednog od najsloženijih poremećaja.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom u 2009. zaprimila je 24 pritužbe na diskriminaciju s osnove invaliditeta, u 2010. zabilježen je rast broja pritužbi te je zaprimljena 51 pritužba dok je u 2011. zaprimljeno 25 pritužbi u kojima se izrijekom spominje riječ 'diskriminacija' odnosno osobe s invaliditetom smatraju da su diskriminirane. Pravobraniteljica je utvrdila sumnju na diskriminaciju u 4 od 25 pritužbi pritužbe u kojima je i postupano sukladno Zakonu o suzbijanju diskriminacije.

Prema podacima Hrvatskog registra osoba s invaliditetom, u Hrvatskoj je s sredinom siječnja 2012. zabilježeno 518 081 osoba s invaliditetom.

Aktivnosti Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u prvoj polovici 2011. godine bile su obilježene i nastojanjima da se očuva samostalnost Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, izvijestila je danas pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

 

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija