Jump to content

Slovenci će plaćati manje kazne za prometne prekršaje


Mrljavac
 Dijeli

LJUBLJANA, 21. lipnja 2012.(Hina) - Slovenska vlada predložila je smanjenje kazni za prometne prekršaje, a za jesen priprema i zakon po kojemu bi se one plaćale prema imovnom stanju.

 

 

Izmjenama zakona o pravilima u cestovnom prometu, o kojima će uskoro odlučivati parlament, znatno se smanjuju kazne za prekoračenje brzine, dok kazne za vožnju pod utjecajem alkohola ostaju iste.

"Istraživanja pokazuju da Slovenija ima nenormalno visoke kazne za prometne prekršaje u pdnosu na druge europske zemlje", rekao je ministar prometa Zvone Černač na konferenciji za novinare u Ljubljani nakon sjednice vlade na kojoj su usvojene izmjene zakona.

Kazna za prekoračenje brzine u vožnji kroz naselje do deset kilometara slovenske će vozače tako umjesto dosadašnjih 100 eura koštati 80 eura, a pola manja kazna one koji dopuštenu brzinu prekorače za pet kilometara. S 300 na 250 eura smanjena je i kazna za one koji brzinu u naselju prekorače za 10 do 20 kilometara, a smanjuju se i kazne za prebrzu vožnju na magistralnim i autocestama.

Izmjenama zakona također je sa 120 na 40 eura smanjena kazna za one koji voze s gumama neodgovarajućeg profila za određene vremenske uvjete te za niz drugih manjih prometnih prekršaja bez većeg utjecaja na sigurnost.

Černač je izjavio da slovenska vlada na jesen priprema i izmjene zakona o prekršajima po kojemu bi vozačima koji duže vremena ne naprave prekršaj prilikom prvog sljedećeg umjesto novčane kazne bila izrečena samo usmena opomena. Istim bi zakonom bio uveden i model po kojemu bi se kazne u prometu naplaćivale prema ljestvici osobnog dohotka, odnosno primanja i imovinskog stanja prekršitelja.

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija