Jump to content

Srbija: odvjetnici štrajkom nastavljaju blokadu pravosuđa


Mrljavac

BEOGRAD, 18. rujna 2014. (Hina) - Štrajk srbijanskih odvjetnika, započet prošlog tjedna zbog povećanja poreznih obveza, bit će nastavljen jer s predstavnicima ministarstava pravde i financija nije postignut dogovor, potvrdio je u četvrtak u Beogradu predsjednik Odvjetničke komore Srbije Dragoljub Đorđević.

"Ne mogu reći da je došlo do bilo kakvog pomaka. Oni imaju svoju stranu, mi imamo svoju", izjavio je Đorđević beogradskim medijima.

Prosvjed su 10. rujna započeli prvo odvjetnici u Beogradu, a ovog tjedna pridružile su im se i kolege iz cijele Srbije zahtijevajući smanjenje osnovica za paušalno oporezivanje.

Odvjetnici se žale da im je preustrojem sudova te uvođenjem javnih bilježnika i ovršnih službi otežan i onemogućen kontinuirani rad i zahtjevaju da se hitnim postupkom u parlamentu izmjene odredbe Zakona o javnom bilježništvu, Zakona o prometu nekretninama te izmjene i dopune zakona o izvanparničnom postupku te o ovjeri potpisa, rukopisa i prijepisa.

Odvjetnici su ponovili većinu zahtjeva nakon što s kolegama u cijeloj Srbiji trodnevnim prosvjedom koncem lipnja nisu uspjeli postići dogovor s ministarstvom financija.

Srbijansko pravosuđe je tijekom štrajka praktički u blokadi, a predsjednik Odvjetničke komore Beograda Aleksandar Šoškić objasnio je ranije da odvjetnici neće dolaziti na suđenja, sudjelovati u istražnim postupcima, saslušanjima u policiji ili tužiteljstvu u slučajevima gde zakon propisuje nazočnost pravnog zastupnika, niti će obavljati druge odvjetničke poslove.

Jedina obveza koju nisu otkazali je da sudovima, sukladno procesnim rokovima, upućuju žalbe ili izvanredne pravne lijekove.

Odvjetnici koji paušalno plaćaju porez nezadovoljni su višestrukim povećanjem poreznih obveza i traže od ministarstva financija poništenje poreznih rješenja kojima su im obveze, kako tvrde, povećane za 40 posto, a u nekim slučajevima čak od 100 do 300 posto. Od ministarstva financija zahtijevaju da porez plaćaju po rješenjima za 2013. godinu, a novim zahtjevima pridružili su i smjenu ministra pravosuđa Nikole Selakovića.

Odvjetnici se žale i na to što su im sužena područja djelatnosti, budući da se novim propisima brojni poslovi oduzimaju iz nadležnosti odvjetništva, a preuzimaju ih javni bilježnici ili medijatori.

Nakon ljetošnjeg štrajka koji je trajao 15 dana formirano je šestočlano povjerenstvo, a ministar pravosuđa Nikola Selaković i donedavni ministar financija Lazar Krstić dogovorili su se s predstavnicima Odvjetničke komore Beograda da se do rujna usuglase rješenja, ali su dogovori bili neuspješni.

 

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija