Jump to content

Srbija: svaki četvrti građanin na rubu siromaštva


Mrljavac

BEOGRAD, 8. rujna 2014. (Hina) - Svaki četvrti građanin Srbije živi na granici siromaštva, službeni su podaci koje u ponedjeljak objavljuju beogradski mediji navodeći najave resornih dužnosnika da država priprema novu strategiju za borbu protiv siromaštva.

Na socijalnom rubu je oko 1,8 milijuna stanovnika Srbije, ali stručnjaci ocjenjuju da za izradu već dugo najavljivanih socijalnih karti nema ni dovoljno stručnog kadra, ali ni novca.

Dosadašnji strateški ciljevi bili su da se broj siromašnih upola smanji do 2009. godine, ali je svjetska gospodarska kriza poništila učinke poduzetih mjera, pa čak i povećala broj siromašnih.

Šef resornog tima za smanjenje siromaštva u srbijanskoj vladi Žarko Šunderić najavljuje novu strategiju i program reformi u području zapošljavanja i socijalne politike koji do kraja godine treba dostaviti Bruxellesu, obzirom da će primjenu strategije kontrolirati i Europska komisija.

Istodobno, mediji prenose i upozorenje stručnjaka koji se pozivaju na svjetska istraživanja čiji su podaci, navodno, "još alarmantniji" i pokazuju da u Srbiji "skoro polovica stanovništva živi loše".

Znanstvena suradnica Instituta društvenih nauka dr Nada Novaković kaže kako se "ugroženi građani ne bi trebali nadati socijalnim kartama" jer država nema raspoloživih sredstava za popis 1,8 milijun ljudi. "Država nema institucije, mehanizme, sredstva ni kadrove, a prije svega političku volju popisati imovinu tih građana. Ne zna se ni tko bi o tim ljudima skrbio, koje socijalne institucije, državne ili privatne", rekla je Novaković agenciji Tanjug upozorivši da je "profit već ušao u mnoge od tih područja".

Lošu socijalnu situaciju ilustriraju i podaci Republičkog zavoda za statistiku po kojima je stopa siromaštva u Srbiji 24,6 posto. Usporedbe radi, stopa siromaštva u prezaduženoj Grčkoj je 23,1 posto, Rumunjskoj 22,6, Španjolskoj 22,2 i Bugarskoj 21,2 odsto.

Prosječna plaća u Srbiji u lipnju je bila 44.883 dinara, što je približno 390 eura, a potrošačka košarica oko 570 eura.

Srbija ima oko 1,7 milijun umirovljenika, a prosječna mirovina je oko 210 eura. Trenutna stopa nezaposlenosti je više od 20 posto i ozbiljno prijeti opasnost da se broj radno sposobnih približi broju umirovljenika.

 

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija