Jump to content

Srbija usvojila strogi zakon protiv pedofila


Mrljavac

BEOGRAD, 8. travnja 2013. (Hina) - Skupština Srbije usvojila je u ponedjeljak "Marijin zakon" kojim je predviđeno da kazneno djelo pedofilije ne zastarijeva, a za silovatelje i pedofile uvodi se policijski nadzor nakon izdržavanja zatvorske kazne te propisuje formiranje DNK baze podataka pedofila i uvodi zabrana prilaska registriranih pedofila vrtićima, školama i dječjim igralištima.

"Marijin zakon" dobio je ime po djevojčici iz Novog Sada koja je prije tri godine silovana i ubijena, a propis je pred zastupnike srbijanskog parlamenta dospio na inicijativu Mirijina oca Slobodana Jovanovića.

Ovim zakonom određuje se strogi nadzor nad pedofilima narednih 20 godina nakon odsluženja kazne zatvora i obaveza da se svakog mjeseca javljaju policiji u mjestu prebivališta, da posjećuju profesionalna savjetovališta i redovito izvješćuju vlasti o promjeni prebivališta, radnog mjesta ili putovanju u inozemstvo.

Najznačajnija rješenja ovog zakona su da, poput ratnog zločina, kaznena djela pedofilije i silovanja malodobnih osoba ne zastarijevaju, uz obvezu pravosudnih vlasti da formiraju bazu podataka o pedofilima i silovateljima, uključujući i njihov DNK profil.

Onima koji su počinili kaznena djela iz korpusa pedofilije, bluda i silovanja prestaje javna dužnost ili radni odnos koji se odnosi na rad s malodobnicima, zabrana obavljanja javnih funkcija, uz zabranu zasnivanja radnog odnosa koji podrazumijeva rad s malodobnicima u narednih 20 godina od odsluženja kazne za učinjena djela.

 

 

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija