Jump to content

Svjetska banka: 700 milijuna žena izloženo obiteljskom nasilju


Mrljavac

ZAGREB, 15. svibnja 2014. (Hina) - Više od 700 milijuna žena u svijetu žrtve su nasilnog muža ili partnera, posebno u južnoj Aziji i na afričkom kontinentu, kaže se u izvješću Svjetske banke objavljenom u srijedu. "Nasilje temeljeno na spolu je globalna epidemija, pogađa žene u svim regijama u svijetu", kaže ta institucija, dodajući ipak da je posljednjih godina došlo do velikog pomaka nabolje.

 

Po izvješću, 43 posto žena u južnoj Aziji (Indija, Pakistan) pretrpjelo je tjelesno ili seksualno nasilje od strane svog partnera barem jednom tijekom života.

 

Postotak je samo nešto manji u subsaharskoj Africi i na Bliskom istoku (40 posto), u južnoj Americi iznosi 33 posto a 30 posto u regiji istočne Azije i Pacifika, kaže se u tom dokumentu koji nema podatke za Europu.

 

U sjevernoj Americi 21 posto žena pretrpjelo je nasilje od strane supruga ili partnra.

 

Ako se nastavi sadašnji trend, više od 142 milijuna žena udat će se prije nego napuni 18 godina tijekom sljedećeg desetljeća. Već danas, petina djevojaka mlađih od 18 godina u zemljama u razvoju dobije dijete, a većina smrtnih slučajeva djevojaka u dobi od 15 do 19 godina upravo je vezana uz trudnoću.

 

Vjerojatnost da će se djevojka udati mlada dvaput je veća u obiteljima koje su siromašne nego u onima boljeg materijalnog stanja.

 

Isto tako, i nasilje je češće i brutalnije kada se radi o siromašnim parovima.

 

Na uzorku iz 33 zemlje u razvoju, izvješće ocjenjuje da se 41 posto žena ne bi usudilo zatražiti od svog partnera da koristi prezervativ. Gotovo trećina ne smije odbiti spolni odnos kada partner zatraži, a brojka se diže na 70 posto u Maliju, Senegalu i Nigeriji.

 

Svjetska banka naglašava važnost obrazovanja djevojaka i mladih žena budući da se i u ovom istraživanju pokazalo da su one koje su slabo ili nimalo obrazovane izložene puno većem riziku da se moraju udati mlade, da mlade imaju djecu, budu izložene bračnom nasilju, žive u siromaštvu i nemaju pravo glasa kada se radi o troškovima domaćinstva ili o brizi o njihovom vlastitom zdravlju.

 

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija