Jump to content

Tajvan osuđen zbog pogubljenja


Mrljavac
 Dijeli

TAIPEH, 22. prosinca 2012. (Hina) - Tajvan je u petak pogubio šest osuđenika na smrt, što su u ovoj godini prva izvršenja smrtne kazne u toj zemlji, a organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International osudila ih je kao "hladnokrvna ubojstva".

 

Zamjenik ministra pravosuđa rekao je da brutalnost koji su osuđeni zločinci pokazali nije ostavljala prostora za pomilovanja.

Pogubljenja su izvršena u tri zasebna zatvora - dva u središnjem gradu Taichungu i dva na jugu otoka.

 

"Kako vlada može uvjerljivo tvrditi da želi vidjeti kraj smrtnih kazni kada i dalje nastavlja s takvim akcijama", rekla je predstavnica Amnesty Internationala, Roseann Rife, u priopćenju. "Odvratno je opravdati oduzimanje nečijeg života jer su zatvori pretrpani ili javnost navodno podupire smrtnu kaznu", dodala je.

Sva šestorica pogubljenih muškaraca osuđena su za ubojstvo.

Dopisnica BBC-a u Taipehu, Cindy Sui, kazala je da pogubljenja dolaze u vrijeme burne javne rasprave o smrtnoj kazni nakon smrti dječaka u jednoj video igraonici.

Lokalni mediji izvijestili su da je 29-godišnji osumnjičenik za to ubojstvo rekao da najviše može dobiti doživotni zatvor "čak i da je ubio dvojicu ili trojicu".

Također je navodno rekao da će dobiti besplatan boravak i pansion u zatvoru.

Izvješća su dovela do javnih poziva da se pogubi sve one koji su pravomoćno osuđeni na smrtnu kaznu.

Glasnogovornica ministarstva pravosuđa je rekla da su pogubljenja izvršena u petak navečer, kako bi se izbjegle jače reakcije javnosti.

Iako se vjerske skupine i udruge za ljudska prava protive smrtnoj kazni, većina obitelji žrtava je podupire, a ankete pokazuju da većina stanovništva također podržava smrtnu kaznu.

Ministarstvo je priopćilo da ima obvezu provoditi zakon sve dok se ne postigne javni konsenzus o ukidanju smrtne kazne.

Prema državnoj novinskoj agenciji CNA, nakon ovih pogubljenja na Tajvanu postoji još 55 zatvorenika pravomoćno osuđenih na smrt.

Tajvan je u ožujku 2011. pogubio pet osuđenika, a u travnju 2010. četiri.

Pogubljenja u 2010. bila su prva nakon prekida koji je trajao od 2005., kada je uveden neformalni moratorij na smrtnu kaznu.

 

 

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija